Celkem 35 000 kilometrů ale chce Chris Gruar urazit na kole a propagovat přitom mezinárodní asociaci pro výzkum rakoviny AICR. Jako maskoty má sebou malé plyšáky – anglického lva a australskou koalu.

Včera odjel z Českých Budějovic, dnes už bude v Rakousku. „Denně jedu šest až osm hodin, zhruba sto kilometrů, záleží na počasí," říká sympatický mladík a dodává, že většinou spí ve vlastním stanu. Z Anglie vyrazil v březnu, to ještě bojoval na cestách s deštěm a sněhem. V květnu byl v norských kopcích, což byla zatím nejtěžší část cesty. Přes západní Evropu, Skandinávii a Pobaltí dojel do Polska, na Moravu a na jih Čech.

Na budějovickém náměstí vzbudil zaslouženou pozornost. „Mluvila jsem s ním ještě s jedním Rakušanem. Domlouvali jsme se přes angličtinu a němčinu. Je to milý mladík," řekla na cizincovu adresu Marie Douděrová z Českých Budějovic, která si Gruara na náměstí všimla, když si dělal večeři.

Guar Čechy chválí. „Speciálně tady jsou lidé velice pohostinní. Dávají mi jablka ze zahrady nebo jídlo," zdůrazňuje jezdec a oceňuje i české silnice. „Jezdím podle GPS  a někdy podle mapy po vedlejších cestách," říká Gruar a připojuje, že české silnice jsou kvalitní a pro cyklistu bezpečnější než široké vozovky v Polsku se spoustou aut.  Denní náklady odhaduje  cestovatel na pět euro. Základní potraviny nakupuje v supermarketech a vaří si na vařiči.

Jeho cestu sledují fandové prostřednictvím internetových stránek na adrese  www.cykling4cancer.com. Podporují ho v Sydney, Anglii, Norsku nebo Finsku. Docíle chce Gruar dorazit přes střední Asii, Čínu a asi za rok.