Ne každému postoupil do finále jeho favorit. Například vdobšickékomisi třem místním členům neprošel původní kandidát. „To je taky výběr," komentovala Lenka Boháčová a shodla se s kolegyněmi, že je to těžké rozhodování.Další členka komise Ludmila Sýkorová ale nabídla originální řešení. „Měli by být prezidenty oba, aby se doplňovali," konstatovala v nadsázce. Doplnila, že nejprve by jeden z finalistů mohl spát a druhý by vykonával úřad a potom by se vystřídali jeden by koštoval dobré pití a druhý by „prezidentoval".

Nakonec si v Dobšicích mezi finalisty vybrali a Miloš Zeman se při zisku 30 hlasů mohl pochlubit 60 procentní přízní voličů. Celkový součet hlasů v republice pak odvál jednoznačně velkou obavu komise, aby nenastala rovnost hlasů. To by totiž znamenalo sedět ve volební místnosti na obecním úřadu kvůli prezidentským volbám znovu.

• Zatímco v Dobšicích jinak plynuly volby klidným tempem, jinde nebyla nouze ani o mírně dramatické situace. Zažili ji například členové komise včeskobudějovickém okrsku číslo 16, v Gymnáziu J. V. Jirsíka. „Přišla volička a oháněla se plnou mocí na dceru. Tvrdila, že za ni může i hlasovat," popsal argumentaci zarputilé návštěvnice Petr Vozdecký, předseda komise.

Odevzdat hlas jí ale komisaři samozřejmě neumožnili, protože volební právo je nepřenosné. Tím však malý incident neskončil. „Paní se hrozně rozčilovala. Nakonec opouštěla místnost s upozorněním, že si na nás bude stěžovat," dodal Vozdecký.

Poněkud humornějšího rázu byla návštěva jednoho seniora. Ten se podle Petra Vozdeckého nejprve rozhlédl po místnosti, jestli tam nevisí portrét současného prezidenta Václava Klause a potom s uspokojením konstatoval, že bude volit. „Není tady, je to v pořádku, jinak bych nehlasoval," řekl prý.

• Finále prezidentské volby na Českobudějovicku také potvrdilo velký zájem lidí o rozhodování o budoucí hlavě státu. „Při senátních nebo krajských volbách je to slabší," potvrdila předsedkyně jednoho zokrsků v českobudějovické základce Matice školskéJana Rynešová.

V drtivé většině okrsků účast hravě přesáhla hranici 60 procent voličů, mnoho komisí odškrtlo i víc než 70 procent a rekordmani se dostali na samou hranici 90 procent. Protipól ovšem představovaly Hranice na Novohradsku a Dynín. V těchto místech nepřišlo ani 50 procent lidí.