Pravidelným účastníkem je Václav Machovec. „Nabízím barevné formy agam, poměrně vzácnou agamu osadní 
a měl jsem i anolisy, ale ti se prodali hned po otevření. O taková trochu exotická a zvláštní zvířata bývá zájem," uvedl.

On sám se teraristice věnuje více než deset let. Začalo to, když dostal od manželky k narozeninám chameleona. Postupně do sbírky přibyli agamy, bazilišci či varani. „Máme v bytě dlouhou halu, a ta už je plná terárií. Naštěstí manželka tomu také celkem propadla a náš tříletý synek si místo hraček hraje s agamou," dodává s úsměvem.

Připomíná však, že koníčku je třeba věnovat dost času. „Když přijdu večer z práce, tak dvě hodiny krmím zvířata 
a čistím terária. Až pak mohu dělat něco dalšího. Celkově mě to ale baví. Líbí se mi, že ta zvířata jsou taková zvláštní a zároveň dokáží člověku tu péči vracet," vypráví.

První letošní terarijní výstava a burza se uskutečnila v neděli v Budějovicích. Přilákala stovky lidí. Velkou pozornost budili hadi, agamy, chameleoni a další zvířata.Nové přírůstky získává díky kontaktům s ostatními chovateli nebo na burzách. Říká, že když se pro nějaké zvíře rozhodne, sežene ho za každou cenu. „Nejvíc zabrat mi dali varani, které jsem sháněl půl roku. Jsou to momentálně nejvzácnější zvířata v mé sbírce," dodává chovatel, kterého také rádi navštěvují přátelé 
a známí. „Chodí k nám jako do zoologické zahrady," směje se.

Velkou nabídku má u svého pultu na burze pokaždé Dalibor Večeřa. Prodává sarančata, cvrčky, šváby, hady, ještěry, želvy i chameleony. Nejvíc na odbyt jdou podle něj sarančata, protože chovatelé je potřebují jako krmivo pro zvířata. Pochutnat si na nich ale přitom mohou i lidé. „Hoďte saranče na pět vteřin do friťáku a budete mít krásnou nedělní večeři," doporučuje.

Těm, kteří by zvířata raději jen chovali, nabízí například krajtu. „Ta je ze všech hadů nejméně náročná. Stačí, když jí jednou za měsíc a půl dáte myši a pak se o krmení zase vůbec nestaráte," říká.

Dalibor Večeřa se teraristice věnuje již více než třicet let a zvířata má po celém bytě. „Máme plnou ložnici, půl obýváku a celou chodbu. Manželka je naštěstí už zvyklá, ale děti opouštějí barák s tím, že se tam nedá bydlet," směje se.

Dodává, že nejvíce jej potěší, když si pořídí nová zvířata a po čase se mu podaří je rozmnožit. Navíc působí na Střední odborné škole ekologické a potravinářské ve Veselí nad Lužnicí, která právě plánuje otevřít nový obor, jehož součástí bude chov tropických zvířat. Takové zaměření zatím žádná jiná jihočeská škola zájemcům nenabízí.

Terarijní burza a výstava TERA České Budějovice je zaměřena na výměnu a prodej terarijních zvířat, hmyzu, živého a neživého krmiva, rostlin, přírodnin a chovatelských potřeb.

Další termíny:26. dubna, 28. června,
30. srpna, 25. října, 20. prosince

Život bez ještěrek a hadů si nedovede představit ani Tereza Vernerová. „Už když jsem byla malá, měli jsme doma spoustu zvířat. Nejprve to byla taková ta běžná domácí zvířata, pak přibyli křečci 
a andulky a nakonec jsem ještě začala s teraristikou. Teď 
mě nejvíc baví právě ještěrky a hadi, protože jsou zajímaví," vysvětluje.

Také ona věnuje svému koníčku několik hodin denně 
a pravidelně se účastní burzy v Budějovicích. „Pokaždé něco koupím. Neodolám a vezmu alespoň nějakou drobnost."

Podobné je to u celé řady ze stovek návštěvníků, kteří na akci v neděli dorazili. Například Eliška Kittelová se svým tatínkem pořídila nového chameleona. „Máme toho doma už dost a dostali jsme zakázáno dneska něco kupovat, ale opět jsme to nezvládli," smál se tatínek.