Člověk, který není spokojený se svou hmotností, začne pátrat po možnostech, které má. Na internetu na něj začne vyskakovat spousta odkazů na články, jejichž autoři mu dají zaručený návod jak zhubnout, nejlépe rychle a bezbolestně. Ale který návod je ten správný? Proč v jednom článku tvrdí, že máme vynechat maso a jíst jen vegetariánskou stravu a ve druhém naopak doporučují zvýšit příděly masa a omezit přílohy? Pomoct vám může odborník.

NUTRIČNÍ TERAPEUT NEBO VÝŽIVOVÝ PORADCE

Café DeníkZdroj: DeníkSprávný výběr, na koho se má člověk s problémy ohledně hmotnosti a stravováním obrátit, je podle nutriční specialistky Zuzany Arnoštové zásadní: „Je velký rozdíl mezi nutričním terapeutem a výživovým poradcem. Nutriční terapeut je nelékařský zdravotní pracovník, který získá svou odbornost na základě studia, které musí být buď vyšší odborné nebo bakalářské, které může povýšit na magisterské, čímž se z něj stane nutriční specialista. Takový člověk v rámci svého studia absolvuje mnoho odborných přednášek, praxí v různých zařízeních a po jeho dokončení je opravdu připraven pomoci svým pacientům/klientům.“

Naproti tomu k výkonu práce výživového poradce stačí člověku pouze živnostenský list a čistý trestní rejstřík. K tomu si může udělat kurz a jít lidem radit bez nějakého delšího souvislého vzdělání.

OBEZITA JE NEMOC STEJNĚ JAKO KAŽDÁ JINÁ

Podle Zuzany Arnoštové je důležité si uvědomit, že obezita je nemoc a lidé by ji neměli brát na lehkou váhu. S tím souvisí i výběr řešení. „Výživový poradce nemá žádné vzdělání ve fyziologii, biochemii a dalších oborech, tudíž některé souvislosti mezi výživou a zdravotním stavem jim mohou unikat.“ Proto by neměl radit lidem s nadváhou, obezitou nebo třeba s cukrovkou.

Nutriční specialistka také uvádí, že výživoví poradci často vůbec neberou v úvahu, že každý klient je individuální, a podle toho by měl vypadat i jídelníček, který mu doporučí. „Setkala jsem se s tím, že výživový poradce dával všem klientům stejně vypadající jídelníček. Ale tak by to vypadat nemělo. Pro každého jsou vhodné jinak velké porce, jiný časový harmonogram a především každý bude mít v jídelníčku jiný energetický příjem. Rozdílný jídelníček bude mít muž pracující někde na stavbě a muž v sedavém zaměstnání, nebo mladá dívka a žena po menopauze,“ říká Zuzana Arnoštová.

KAŽDÝ ČLOVĚK JE INDIVIDUÁLNÍ

Nutriční terapeut nebo specialista se snaží, co nejvíce usnadnit svým klientům změnu stravovacích návyků, a proto vytváří jídelníček jim na míru. „Když přijde pacient ke mně jako k nutriční specialistce, tak si nejprve udělám obrázek o jeho stravovacích návycích a životním stylu,“ přibližuje Zuzana Arnoštová. Předtím, než začne se sestavováním jídelníčku, tak se zajímá o to, jak vypadá běžný den jejího klienta.

Za velký problém spousty lidí považuje Zuzana Arnoštová směnný provoz: „Lidé mající směnný provoz charakteru – týden ranní, poté odpolední a noční, nejsou schopni pravidelného režimu, což se projeví v jejich stravovacích zvyklostech i v postupném zvyšování hmotnosti. Obzvlášť problematické jsou noční směny, které mají za následek nedostatek spánku a větší chutě na sladké.“

ČLOVĚK MUSÍ SVÉMU JÍDELNÍČKU ROZUMĚT

Zuzana Arnoštová se snaží se svými klienty najít správnou cestu, která jim pomůže zhubnout, a přitom bude možné ji aplikovat v jejich způsobu života: „Nemá smysl někoho do něčeho nutit. Také je důležité, aby pacient chápal, jakým způsobem vybírat potraviny a v čem spočívá správná skladba jídelníčku. Jinak se stane, že se po nějakém čase zase vrátí ke starým stravovacím návykům,“ říká Zuzana Arnoštová.

Jejím cílem není pouze to, aby klienti zhubli, ale aby si ve své paměti odnesli i vědomosti o správném stravování, které se naučí v průběhu osobních setkání s nutriční specialistkou.