VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jídelníček musí být na míru

České Budějovice - Minulý týden jsme si v Kavárně Deníku povídali o jídelníčku s nutriční specialistkou Zuzanou Arnoštovou. Ta již několik let pomáhá lidem v boji s nadváhou a obezitou na Obezitologii CB v Českých Budějovicích.

7.9.2018
SDÍLEJ:

STRAVOVÁNÍ. Nutriční specialistka Zuzana Arnoštová se snaží svým klientům pomoci překonat problémy v jejich stravovacích návycích. Navštívila i Kavárnu Deníku.Foto: Deník / Sára Suchá

Člověk, který není spokojený se svou hmotností, začne pátrat po možnostech, které má. Na internetu na něj začne vyskakovat spousta odkazů na články, jejichž autoři mu dají zaručený návod jak zhubnout, nejlépe rychle a bezbolestně. Ale který návod je ten správný? Proč v jednom článku tvrdí, že máme vynechat maso a jíst jen vegetariánskou stravu a ve druhém naopak doporučují zvýšit příděly masa a omezit přílohy? Pomoct vám může odborník.

NUTRIČNÍ TERAPEUT NEBO VÝŽIVOVÝ PORADCE

Café DeníkSprávný výběr, na koho se má člověk s problémy ohledně hmotnosti a stravováním obrátit, je podle nutriční specialistky Zuzany Arnoštové zásadní: „Je velký rozdíl mezi nutričním terapeutem a výživovým poradcem. Nutriční terapeut je nelékařský zdravotní pracovník, který získá svou odbornost na základě studia, které musí být buď vyšší odborné nebo bakalářské, které může povýšit na magisterské, čímž se z něj stane nutriční specialista. Takový člověk v rámci svého studia absolvuje mnoho odborných přednášek, praxí v různých zařízeních a po jeho dokončení je opravdu připraven pomoci svým pacientům/klientům.“

Naproti tomu k výkonu práce výživového poradce stačí člověku pouze živnostenský list a čistý trestní rejstřík. K tomu si může udělat kurz a jít lidem radit bez nějakého delšího souvislého vzdělání.

OBEZITA JE NEMOC STEJNĚ JAKO KAŽDÁ JINÁ

Podle Zuzany Arnoštové je důležité si uvědomit, že obezita je nemoc a lidé by ji neměli brát na lehkou váhu. S tím souvisí i výběr řešení. „Výživový poradce nemá žádné vzdělání ve fyziologii, biochemii a dalších oborech, tudíž některé souvislosti mezi výživou a zdravotním stavem jim mohou unikat.“ Proto by neměl radit lidem s nadváhou, obezitou nebo třeba s cukrovkou.

Nutriční specialistka také uvádí, že výživoví poradci často vůbec neberou v úvahu, že každý klient je individuální, a podle toho by měl vypadat i jídelníček, který mu doporučí. „Setkala jsem se s tím, že výživový poradce dával všem klientům stejně vypadající jídelníček. Ale tak by to vypadat nemělo. Pro každého jsou vhodné jinak velké porce, jiný časový harmonogram a především každý bude mít v jídelníčku jiný energetický příjem. Rozdílný jídelníček bude mít muž pracující někde na stavbě a muž v sedavém zaměstnání, nebo mladá dívka a žena po menopauze,“ říká Zuzana Arnoštová.

KAŽDÝ ČLOVĚK JE INDIVIDUÁLNÍ

Nutriční terapeut nebo specialista se snaží, co nejvíce usnadnit svým klientům změnu stravovacích návyků, a proto vytváří jídelníček jim na míru. „Když přijde pacient ke mně jako k nutriční specialistce, tak si nejprve udělám obrázek o jeho stravovacích návycích a životním stylu,“ přibližuje Zuzana Arnoštová. Předtím, než začne se sestavováním jídelníčku, tak se zajímá o to, jak vypadá běžný den jejího klienta.

Za velký problém spousty lidí považuje Zuzana Arnoštová směnný provoz: „Lidé mající směnný provoz charakteru – týden ranní, poté odpolední a noční, nejsou schopni pravidelného režimu, což se projeví v jejich stravovacích zvyklostech i v postupném zvyšování hmotnosti. Obzvlášť problematické jsou noční směny, které mají za následek nedostatek spánku a větší chutě na sladké.“

ČLOVĚK MUSÍ SVÉMU JÍDELNÍČKU ROZUMĚT

Zuzana Arnoštová se snaží se svými klienty najít správnou cestu, která jim pomůže zhubnout, a přitom bude možné ji aplikovat v jejich způsobu života: „Nemá smysl někoho do něčeho nutit. Také je důležité, aby pacient chápal, jakým způsobem vybírat potraviny a v čem spočívá správná skladba jídelníčku. Jinak se stane, že se po nějakém čase zase vrátí ke starým stravovacím návykům,“ říká Zuzana Arnoštová.

Jejím cílem není pouze to, aby klienti zhubli, ale aby si ve své paměti odnesli i vědomosti o správném stravování, které se naučí v průběhu osobních setkání s nutriční specialistkou.

Autor: Sára Suchá

7.9.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Obsluha strojů 14 000 Kč Obsluha zařízení ve slévárenství (taviči, slévači) SLÉVAČ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: Náplň práce: obsluha licích strojů, PP na dobu určitou 1 rok s možností prodloužení, Zam. výhody: příspěvek na stravování, týden dovolené navíc, příspěvek na penzijní připojištění, odměna za pracovní věrnost firmě, Kontakt telefonicky nebo e-mailem. Pracoviště: Motor jikov slévárna a.s., Kněžskodvorská, č.p. 2277, 370 04 České Budějovice 4. Informace: Marie Petráňová, +420 602 165 871. Administrativa - Administrativa Úředník ve skladu 26 000 Kč Úředníci ve skladech EXPEDIENT/KA. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 26000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracovní náplň: účtování příjmů a výdejů ve skladu, objednávání zboží, vystavování faktur k odesílanému zboží celé firmy, zpracování příchozí a odchozí pošty, koordinace balení strojů, koordinace a řízení externích dopravců při expedici zboží, základní komunikace v německém jazyce (anglickém jazyce), Od kandidáta očekáváme: SŠ ekonomického směru, pečlivost, zodpovědnost, flexibilita, komunikační a organizační dovednosti, základní znalost NJ, znalost celních předpisů a SAP výhodou, Odměna: 26 000 Kč + 9% prémie +13. a 14. mzda. Pracoviště: Groz-beckert czech s.r.o., U Sirkárny, č.p. 739, 370 04 České Budějovice 4. Informace: Kateřina Mgr. Šítalová, +420 387 016 347. Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 20 500 Kč Pomocní skladníci SKLADNÍK - ŘIDIČ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 20500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme: čistý výpis z rejstříku trestů, ŘP "B". Pracoviště: F+f v.o.s. - pracoviště české budějovice, Rudolfovská tř., č.p. 464, 370 01 České Budějovice 1. Informace: Štrébl, +420 777 985 197. Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 14 900 Kč Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) ZEDNÍK. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14900 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 9. Poznámka: Zednické práce na zakázkách firmy Asarko v Jihočeském kraji, zpět návrat na sídlo firmy - Jivno 101, Rudolfof, 373 71.. Pracoviště: Asarko s.r.o., 373 71 Rudolfov. Informace: Filípková, +420 734 202 604.

Vrátili se o sto let v roadshow.
129

Vrátili se o sto let v roadshow

O Job Day je zájem jak ze strany studentů, tak prezentujících firem
22

O Job Day je zájem jak ze strany studentů, tak prezentujících firem

Kam za zábavou a poznáním na Českobudějovicku

České Budějovice - Kam se můžete vypravit za zábavou i poučením na Českobudějovicku

Písek má novou významnou stavbu. Po lávce se poprvé prošla veřejnost

Písek - Zátavské nábřeží v Písku bylo v úterý 25. září dopoledne plné lidí, kteří se přišli podívat a poprvé projít po dokončené lávce Dagmar Šimkové, která překlenula řeku Otavu, aby spojila lokality Hradiště a sv. Václav.

Poslední rozloučení v českobudějovickém krematoriu

České Budějovice - Poslední rozloučení v Obřadní síni českobudějovického krematoria

Vydala stou knihu, dvě další píše

České Budějovice - Stá publikace Jarmily Mandžukové je nazvaná 10 zázračných přírodních léků, které vám mohou zachránit život. „Vybírala jsem je velmi zodpovědně a některéz nich jsou považovány za léčebné prostředky budoucnosti,“ přibližuje autorka, jež zvolila aloe veru, česnek, echinaceu, hlívu ústřičnou, konopí, kurkumu, len, rakytník, zázvor a stévii.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT