Městské peníze

„Byl to problém finanční. Sice jsme nebyli přesvědčeni, že některé věci byly nutné, ale nakonec se nám to podařilo splnit. Přeci jen jde o stravování dětí, tak se musíme snažit,“ připustil starosta Týna nad Vltavou Karel Hájek s tím, že kontroly samozřejmě stav vývařoven sledují, ale problémy už město nemá.


„Kvůli těmto nařízením jsme předělávali rozpočet a byl to problém, se kterým jsme nepočítali,“ naznačil starosta Zahájí Jiří Novák. „Teď máme v kuchyni a jídelně takový stav, který odpovídá předpisům, ale šly tam peníze na úkor něčeho jiného,“ doplnil Hájkův kolega ze Zahájí.


Krajské město také v poslední době zainvestovalo do rekonstrukce anebo nové stavby jídelen řádově miliony korun.

Hygiena a kontroly

Na Českobudějovicku kontroluje Krajská hygienická stanice (KHS) Jihočeského kraje celkem 108 stravoven, a to jak jesle, tak i kuchyně vyšších odborných škol. Každá vývařovna se kontroluje vždy jednou za rok.


„Ale jde–li o větší provozovnu anebo o vývařovnu, kde se objevil nějaký problém, tak i vícekrát. Závažnější nedostatky však se ve školních jídelnách v posledních letech neobjevují,“ zahnal včera některé obavy tiskový mluvčí KHS František Kotrba a dodal, že drobné nedostatky se objevují přibližně u každé desáté provozovny. „Celkově můžeme říci při porovnání zkušeností z jiných států, že školní jídelny u nás jsou na opravdu vysoké úrovni. A v poslední době se navíc jídelny snaží pracovat na zlepšení možnosti výběrů pokrmů a zavádějí zdravější potraviny. Můžeme jmenovat mořské ryby, luštěniny, cizrnu anebo zeleninové saláty,“ uzavřel Kotrba.

Očima jídelen

„Když jsme tady měli hosty z ciziny, například z Velké Británie a Japonska, tak úplně žasli, jak to tady máme pěkné a čisté,“ usmála se k přísným normám EU ředitelka českobudějovické školní jídelny U Tří lvů Miloslava Horáková. „Problémy zde nemáme a snažíme se, aby dětem chutnalo. Také děvčatům se zde pracuje dobře,“ uzavřela ředitelka.