KTIŠ NA PRACHATICKU
„Nestíhala jsem ani vypnout telefon. Lidé volali z Brloha, jestli to zvládáme. Musela jsem je celou dobu uklidňovat, i když ve mně byla malá dušička,“ uvedla ke středeční záchranné akci starostka Ktiše Ilona Mikešová.

Stalo se 14. srpna
před 15 lety
Majdalena na Jindřichohradecku – obec smetena vodou z prasklé pískovny, bez pitné vody
Č. Krumlov – trvá krizový stav, město stále uzavřeno
Putim na Písecku – další oběť povodní – 81letý muž nalezen po dvou dnech
Třeboň – evakuace Bertiných lázní, město bez pitné vody
Č. Budějovice – oživení elektřiny v půlce města a některých okolních obcích
Ktiš na Prachaticku – protržení hráze na Křemežském potoce, voda zavalila Brloh na Českokrumlovsku až do 2 m
Ve Veselí nad Lužnicí evakuace 200 lidí

Když se protrhla hráz na zalitém Křemežském potoce, zaplavila voda odkalovací rybník, převalila se přes hráz, pak dál do větší nádrže, kterou také přelila. A údolím se řítila na Brloh, který na kritických místech zalila do dvou metrů. „Ale místní lidé se zachovali naprosto fantasticky, pomáhali, jak mohli, i když nešlo o jejich vlastní bezpečí, všichni měli na mysli hlavně ohrožení životů všech, kteří žijí pod námi,“ oceňuje Ilona Mikešová.

SRPEN 2002. Pořádně to schytal most poblíž Bavorova mezi Sviněticemi a Pražákem, tzv. v Korázu.Zdroj: Deník/Jaroslav SýbekBAVOROV
Voda, chléb, oblečení, holiny, svíčky, zápalky, nářadí… To vše je dar Armády ČR, který putoval do Bavorova. „Obec Bavorov je v kritickém stavu, ani povodeň v roce 1954 nedosáhla takovéto úrovně.

SRPEN 2017. Dnešní most vydrží víc.Zdroj: Deník/Alena ŠrámkováPožádali jsme armádu o pomoc, protože nemůžeme na žádnou stranu, ráno jsme museli zajistit chleba pro celé město. Nikdo jsme nespali a je pravda, že už nám nezbývá nic jiného než udržovat dobrou náladu,“ řekl starosta Bavorova František Vavruška.

Zdeněk Dolejš je na povodně zvyklý. Bechyňský potok hrozí lidem v Sokolské ulici každé jaro. Zatím mají vodu „jen“ ve sklepech.
Rybník Rožmberk pomáhá Veselským


Jak vzpomínají lidé na facebookových stránkách Jihočeského deníku:

- Alena Vavrušová, Písek: Evakuovali nás do kasáren, dcera bulela, protože zrovna měla svátek Alena a stále pršelo a pršelo, hrozný. Stáli jsme u kasáren a koukali na zatopené sídliště Dukla, nikdo nevěřil, že se Otava takhle rozleje, koryto široké.
- Ivana Selucká: Zrovna mi vnučka napsala, že se jí to zdá jako včera, když mi chodila na radnici pomáhat dělat svačiny pro brigádníky, kteří tenkrát při povodni ve městě pomáhali. A dnes je to jako před 15 lety. Také pěkně leje.

Povodně 2002 na Písecku.
Povodně patnáct let poté. Voda si cestu nevybírala