Z Chile se vrátila studentka Jihočeské univerzity Markéta Aubrechtová z Borku u Českých Budějovic opravdu čile. Při její cestě po Jižní Americe s kamarádem Josefem Benešem je před pár dny okradli a připravili o peníze i o pasy. Měli ale štěstí v neštěstí, protože zrovna byl na oficiální návštěvě Chile i prezident Václav Klaus.

Proto se v úterý objevila zpátky doma. „S rodiči jsme prohovořili skoro celou noc, tak jsem nevyspalá," omlouvala se sympatická a šťastná, ale unavená studentka přírodovědecké fakulty.

Okradená žena sbírá masožravé rostliny

Všechno zlé je k něčemu dobré. Okradená  Markéta Aubrechtová, studentka magisterského stupně Katedry experimentální biologie rostlin Přírodovědecké fakulty  Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, přiletěla v úterý z jihoamerického Chile domů s českým prezidentem Václavem Klausem. Nečekaně.

Když si šli na ambasádu vyřídit náhradní doklady, dozvěděli se, že se v Chile zrovna nachází český prezident a že by tak domů mohli odletět  jeho speciálem.

„Myslím, že nebyl sebemenší důvod, abychom to neudělali, vždyť je to naprosto logické," řekl český prezident Václav Klaus.  „Ani jsme o tom dlouho neuvažovali," prohlásil prezident, který zrovna  v Chile vedl českou delegaci na evropsko – jihoamerickém summitu.

Studenty Jihočeské univerzity Markétu Aubrechtovou a Josefa Beneše okradli zloději o pasy, peníze v hotovosti i kreditní karty a také 
o část fotografického vybavení včetně cenných snímků  na nádraží v severním Chile.  Pro náhradní doklady se museli vydat na velvyslanectví do Santiaga de Chile, kde se i dozvěděli, že se mohou do Česka vrátit na palubě prezidentského speciálu.

Takový návrat Markéta Aubrechtová, která se několik let věnuje masožravým rostlinám, nezažila. Před lety se přitom vypravila i do pralesa 
v Indonésii.

„Doma mám stovky druhů masožravých rostlin," svěřila se Markéta Deníku v rozhovoru o masožravém koníčku.

„Děda mi před lety koupil jednu masožravku, a bylo to. Studuji přírodovědu a moc mě to baví. Počítám s tím, že s masožravými rostlinami budu do budoucna dělat pořád," přiznala  dívka z Borku.

Do světa se na vlastní pěst vydávají studenti Jihočeské univerzity často. Mezi nadšené cestovatele-batůžkáře  patří i student pedagogické fakulty Šimon Heller, který kromě Jižní Ameriky procestoval 
i Afriku, kde se dokonce na několik dní ocitl ve vězení,  nebo nebezpečný Kavkaz.

A jak on si dává pozor na to, aby ho zloději neobrali?

„Taky se mi už stalo, že mě okradli, ale už dodržuji přísná bezpečnostní pravidla, že si například dávám peníze a cestovní doklady přímo na tělo," prozrazuje zkušený cestovatel a začínající učitel Šimon Heller z Českých Budějovic.

„Peníze si zašívám do pásku nebo do obruby oblečení. Fotoaparát, který je vidět,  neohlídáte, ten vám seberou, ale to ostatní můžete uschovat," říká Šimon Heller s tím, že ani případná rizika vás neodradí pustit se na vlastní pěst do zemí, do kterých chcete jet a které máte rádi.

„Když dodržujete bezpečnostní pravidla, riziko, že vás okradou, se snižuje," ubezpečuje Šimon Heller  'mladé Zikmundy a Hanzelky', kteří by 
do světa rádi vyrazili také.