Je nepřehlédnutelná a již od 18. století krášlí náměstí 
v Budějovicích. Samsonova kašna je největší svého druhu v republice a patří spolu s Černou věží k neodmyslitelným dominantám města.

Základem fontány je kamenná nádrž s barokním půdorysem o průměru 17 metrů. Uprostřed vystupuje z vodní hladiny sokl se čtyřmi chrliči na bočních stranách. Na něm stojí čtyři postavy atlantů, kteří podpírají rozměrnou kruhovou mísu. Z té na samém vrcholu kašny vyrůstá plastika biblického Samsona na lvu.

Samsonova kašna byla vybudována v letech 1721-1727. Původně sloužila k zásobování města vodou. Návrh technického řešení zpracoval jezuita František Baugut z Jindřichova Hradce, sochařskou výzdobou byl pověřen Josef Dietrich.

Voda se do kašny čerpala 
z Vltavy. Na pravém břehu byla proto vybudována vodárenská věž. Potrubí odtud přivádělo vodu do města pod hladinou řeky, což byl tehdy značný technický úspěch.

V současnosti pečuje o Samsonovu kašnu společnost Čevak. Na jaře a na podzim ji pracovníci vždy důkladně vyčistí a omyjí. Během letní sezony navíc k fontáně chodí téměř každý den a vyndávají  nepořádek plovoucí na hladině. V zimě je zase nutné pravidelně rozbíjet led na povrchu. Jinak totiž hrozí protržení bazénu kašny.