Jak přiblížila tisková mluvčí potravinářské firmy Madeta Marta Faktorová, kvůli krizi se propadly hlavně prodeje gastro výrobků. „Jedná se o velká balení pro gastroprovozy a naopak stoupla poptávka po porcovaném zboží,“ upřesnila. Problém je s vývozem sýra Akawi do arabských zemích. „Personálně jsme nic neměnili, nepropouštělo se, ani se nekrátily mzdy,“ dodala Faktorová.

Generální ředitel Madety Milan Teplý doplnil, že v tomto období rapidně stoupl zájem spotřebitelů o plátkové a tavené sýry. „Jde o jeden z ekonomických dopadů situace kolem koronaviru. Od poloviny března jsme museli investovat také do hygienických opatření a přišli jsme o odběr velkých balení smetany, eidamu či tvarohů od jídelen, restaurací či hotelů, které byly zavřené,“shrnul. „Madeta také nakupovala vitamínové balíčky či zkracovala směny, aby se lidé nepotkávali v šatnách, což snížilo produkční výkonnost,“ dokreslil.

NIKDO NEONEMOCNĚL

S personálními problémy se společnost nepotýkala ani v nouzovém stavu. „Nikdo z pracovníků nebyl pozitivně testovaný na nemoc covid-19. Někteří zaměstnanci zůstávali doma na ošetřovném, mlékárna tuto situaci řešila dočasným zaměstnáním brigádníků,“ přiblížil Milan Teplý. Největším problémem současnosti je podle jeho slov nadbytek mléka v ČR. „Nevyváželo se do Itálie, snížil se i export do Německa a nám schází zpracovatelská kapacita,“ upozornil.

Čivava. Ilustrační foto
Chlapce pokousala čivava, nebyla očkovaná proti vzteklině

PIVO SPÍŠE BALENÉ

Jak popsal ředitel národního pivovaru Budějovický Budvar Petr Dvořák, co se obchodních výsledků týká, ve srovnáním s loňským rokem registrovali zásadní pokles sudového piva. „Dorovnáváme ho ale pivem baleným,“ doplnil Petr Dvořák s tím, že jde o zlatavý mok v lahvích, plechu a dalších obalech.

Kvůli koronavirové krizi zaměstnance národní podnik nepropouštěl. „Část zaměstnanců pracovala tzv. na překážkách, především ti z našich gastro provozů. Výrobu piva jsme omezovali minimálně, nyní jsme prakticky plně zpět v normálním provozu,“ zmínil s tím, že v loňském roce zvýšili výstav piva na celkový objem 1,679 milionu hektolitrů. „To je nejvyšší objem v historii existence pivovaru,“ podotkl.

Letní kino Háječek zvelebili dobrovolníci.
Začne se Na samotě u lesa a s Pomádou

SLOŽITÉ OBDOBÍ I PŘED KORONOU

Milan Šlachta reprezentant Bosch Group v České republice i na Slovensku uvedl, že v Čechách výrobce automobilových součástek zaměstnává na 8 400 lidí, z toho 90 procent v závodech a odděleních vývoje v Českých Budějovicích a Jihlavě. „Automobilový průmysl prožíval složité období již před pandemií, tato situace se však koronakrizí ještě zkomplikovala,“ objasnil.

Během nouzového stavu dle jeho vyjádření výrobní linky úplně nestály. „Hlavně v dubnu byl však počet zakázek minimální,“ upřesnil s tím, že nyní odhadují jejich pokles o 20 až 30 procent. Nyní je třeba šetrnost a minimalizace nákladů, které jsou nezbytně nutné k udržení dodávek. „Situace nebyla lehká ani před pandemií, ale nyní to platí dvojnásob. Propouštění se chceme samozřejmě v co nejvyšší míře vyhnout. Využíváme všechny dostupné nástroje, které nám umožňují flexibilitu při zachování všech pozic. V první fázi jsme uvítali podporu ze strany státu, nyní jednáme s odborovými organizacemi o tom, jak udržet co nejvíce pracovních míst,“ uzavřel Milan Šlachta.