Za necelé dva roky už se všichni řidiči na trase České Budějovice - Nové Hrady vyhnou jednomu z nejobávanějších míst - hrázi Žárského rybníka. Setkání dvou osobních automobilů tady dnes vyžaduje pozornost, míjení třeba traktoru s autobusem je na některých místech kvůli úzké vozovce a mohutným dubovým kmenům na hrázi nemožné. Nezbývá než zastavit a dohodnout se, kdo přednostně projede. Jihočeský kraj proto bude financovat stavbu obchvatu, který obec Žár i zmíněnou hráz obejde od severu.

Oddechnou si i v samotném Žáru, kde se zklidní provoz a řidiči se navíc vyhnou v obci dvojí ostré zatáčce, protože silnice se tam dvakrát lomí do pravého úhlu.

Ve středu 22. března 2023 byla stavba obchvatu slavnostně zahájena poklepáním na základní kámen. Jihočeský kraj na obchvat dlouhý přibližně dva kilometry připravil 232 milionů korun s DPH. Kraj chce požádat o dotaci z Evropské unie. Hotovo by mělo být v říjnu příštího roku.

Vlak Českých drah. Ilustrační foto.
Vlaky zastaví mimořádně u Sudoměře kvůli bitvě

„Absence obchvatů naše obce velmi trápí a my jsme Jihočechům slíbili, že se na jejich vybudování zaměříme. Opravdu rád proto dnes znova opakuji, že naše sliby plníme,“ uvedl při slavnostní akci ve středu jihočeský hejtman Martin Kuba a připomněl, že současné krajské vedení už za dva roky svého působení na kraji stačilo například zahájit stavbu obchvatu Vlachova Březí. Připraveny jsou pak podle Martina Kuby obchvaty Blatné, Tábora, Husince, Kaplice, Srubce, Trhových Svinů, Ledenic, Dačic nebo Nové Bystřice.

Samotný obchvat Žáru bude ve směru od Českých Budějovic a Trhových Svin začínat ještě několik set metrů před cedulí Žár. Řidiči budou obec objíždět od severu. Přeložka povede přes mírné návrší, Žárský les a v pravotočivé, lehce padající zatáčce se bude stáčet k Žárskému rybníku a za hrází se napojovat na komunikaci do Nových Hradů. „Podaří se tak zachránit i duby na hrázi,“ upozornil už dříve pro Deník starosta Žáru Přemysl Tupý na další klad obchvatu.

Více než dva kilometry dlouhý obchvat bude obsahovat i železobetonový most o délce 126 metrů. Součástí stavby jsou také tři migrační objekty pro mimoúrovňový přechod komunikace pro drobné živočichy, především obojživelníky. Dojde i k vybudování devíti nových sjezdů k pozemkům. Stavba potrvá dvě stavební sezony.

V nabídce pekárny Husinecký chléb je 12 druhů chleba, 40 druhů slaného a více než 60 druhů sladkého pečiva. Součástí prodejny je malá kavárna, kde si hosté mohou k pečivu dát kávu nebo čaj.
To si dám. Na rumové koblížky chodí do Husineckého chleba hlavně muži

Průběh stavby, která plní důležitou funkci vnitrostátního napojení a dopravního obsloužení Českobudějovicka, budou moci zájemci sledovat na webu kraje. Zhotovitelem je společnost EUROVIA CS.

Nový kruháč u Nových Hradů

Na dohled už je také stavba kruhové křižovatky na místě současného křížení silnic od Nových Hradů, od Českých Budějovic a od Byňova v údolí pod Novými Hrady. Podle Davida Hockeho z tiskového oddělení krajského úřadu má křižovatka Nové Hrady aktuálně vydané stavební povolení a dokončené majetkoprávní vypořádání. "Její realizace je směřována do roku 2024," doplnil David Hocke.

Stavba má vzniknout vedle současné křižovatky severním směrem a s novým nájezdem na samostatné autobusové zastávky. K vyrovnání svahu podle informací Deníku poslouží zemina vytěžená na budoucím obchvatu Žáru.

V seriálu Ulice si epizodní roli pacienta zahrál budějovický spisovatel Jan Štifter.
Spisovatel Jan Štifter si zahrál v Ulici. Stane se pacientem Lindy Rybové

Další nebezpečná místa

Projekt se připravuje podle starosty Nových Hradů Vladimíra Hokra od roku 2006, kdy měla být nová křižovatka ještě součástí nového tahu na Rakousko. "Je to jeden z kroků, které je třeba udělat z hlediska bezpečnosti silničního provozu u Nových Hradů," říká k plánům na novou křižovatku Vladimír Hokr a dodává, že by měl následovat i obchvat osady Údolí a narovnání "esíčka" na Hlinově, kde často také vznikají nebezpečné situace.

Projekt pro Trhové Sviny

V plánech je také na trase České Budějovice - Nové Hrady obchvat Trhových Svinů. Ten má zatím dokončenou dokumentaci pro územní rozhodnutí. Na zmíněném dopravním tahu je poslední dokončenou investicí obchvat Strážkovic, který byl uveden do zkušebního provozu v roce 2021 a stál necelých 120 milionů korun.