Během víkendu skončily záchranné práce a začala těžká dřina. Jihočechy aktuálně zaměstnává především odklízení trosek a sutin domů, nejčastěji manipulují s motorovou pilou. Do rukou berou i lopaty a košťata.

Každé dva dny střídání

Jak informovala mluvčí Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Vendula Matějů, odřad pomáhající na Hodonínsku doplnili hasiči v sobotu, další pomocníci odjížděli také v neděli. „Odřad pracuje ve dvoudenních směnách, je průběžně obměňován dalšími vysílanými jihočeskými hasiči,“ vysvětlila.

Noční výjezd jihočeských hasičů na pomoc do zasažených oblastí Moravy včetně techniky.
Jihočeši pomáhají Moravě po tornádu, řada jich odjížděla už v noci

Součástí jihočeského týmu jsou vždy dva velitelé a dva členové posttraumatického týmu. I oni se střídají každých 48 hodin. „Našemu odřadu velí vždy Jihočech, ale zároveň podléhá centrálnímu řízení,“ uvedla Matějů.

S profesionály do zpustošené krajiny putovali také dobrovolní hasiči. „V sobotu odjížděla jednotka SDH Suchdol nad Lužnicí, v neděli potom členové SDH Kardašova Řečice či Vodňany Pražák,“ upřesnila Matějů. Stejný den odjíždělo i 15 profesionálních hasičů z Písku, Tábora a Jindřichova Hradce, či Dačic.

Soběstační v bydlení, jídle i hygieně

Jihočeši operují především v obci Lužice a také Mikulčicích. „Jsou vybaveni vlastním zázemím tak, že jsou soběstační v ubytování, stravě, hygieně i používané technice a materiálu,“ upozornila mluvčí.

Přímo v lokalitě si založili tábor, kde bydlí ve vlastních hasičských stanech. „Máme tam autobus, dekontaminační kontejner se sprchou, uzpůsobený nosič kontejnerů s podvalem na odklízení sutin, včetně materiálu jako jsou lopaty, kolečka, hrábě, pytle na odpad, lezecký materiál jako lana a rukavice," popsala Matějů.

Likvidační práce nyní podle Matějů budou spočívat na stejném principu dlouhodobě. I v následujících dnech se budou ve stejném intervalu střídat hasiči a velitelé průřezově z různých územních odborů. „Akceschopnost našich jednotek doma však není ohrožena. Zálohy, síly a prostředky máme i na lokální zásahy,“ uzavřela mluvčí.