Mezi návštěvníky oslavy je i Pavel Kortus z turistické oblasti Pod Kletí. „Holašovice jsou turisticky nejnavštěvovanější aktivitou pod Kletí,“ myslí si Pavel Kortus. Podle starosty obce Jana Jílka do malebné vesnice zavítá až 80 tisíc turistů ročně. „Jsou to tisíce návštěvníků týdně,“ říká.

Starosta Holašovic Jan Jílek
„S členstvím na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO jsme dřív neuměli pracovat, za těch dvacet let jsme ušli obrovskou cestu. Neuměli jsem s tím hospodařit, dnes jsme se s tím sžili. Umíme s tím pracovat, ale neumíme to využívat, profitovat z toho a v našich podmínkách to ale nejde. Holašovice a obecně památky UNESCO nejsou památkou, které by si na sebe vydělaly. Musíme dát dohromady samosprávu, lidi a další instituce, musíme se domluvit na tom, jak s nimi nakládat. Daří se nám to v pojetí vizuálním, ale ne v řízení turistického ruchu, a to je obecný problém památek.“

V hospodě posedávají tři sousedi. Josef Hála ve vsi žije už 37 let. „Přiženil jsem se z Jankova,“ vzpomíná. Podle něj vsí pořád chodí turisté. Nijak ho to neruší. „Člověk si zvykne,“ myslí si. „My tady máme dvory, když chceme, nejsme s nimi, když ano, vyjdeme na náves,“ vysvětluje nad pivem Radek Moravec.

K výročí na návsi nově otevřeli staročeskou kovárnu. Místní obyvatel Jan Ambrož vysvětluje: „Je to původní inventář, starosta ho koupil a navrátil do tohohle muzea.“ Kromě kovářství výstava připomíná i to, že se nachází v bývalé hasičárně, s plně funkční stříkačkou z roku 1928. Podle starosty Jana Jílka bude kovárna nyní otevřená návštěvníkům.

Informace o obci:osada obce Jankov
Jihočeský kraj, 15 km západně od Českých Budějovic, 30 km severně od Českého Krumlova
proslulé selským barokem
zapsáno na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO pro urbanistické a architektonické hodnoty
přes 140 obyvatel
nedaleko se nachází Holašovický Stonehenge
nově otevřená zrekonstruo-vaná staročeská kovárna

Hned vedle pod zeleným stanem slavnostně odhalují 3D model Holašovic. „To aby si i zahraniční turisti představili památku jako celek,“ vysvětluje Jan Jílek a dodává: „Vidí štíty, ale pro nás to končí až tam, kam oko dohlédne.“ Autorem je Jiří Krampera. Model, na kterém pracoval už půl roku, musí ještě dodělat. „Piplačka,“ říká. Až bude hotov, návštěvníci si ho prohlédnou v informačním centru. Na modelu svou chalupu našla i paní Jarmila. „Je tu hodně lidí, ale je to tady hezký,“ hodnotí život ve vsi.

Národní památkový ústav (NPÚ) připravil pro tuto událost vzdělávací program v podobě osmi papírových holašovických stavení. Eva Neprašová, mluvčí NPÚ, vysvětluje. „Děti si sestaví vesnici, seznámí se se zdobením a tím, k čemu která budova sloužila.“