Na nedostatek návštěvníků si nemohou stěžovat na novogotickém zámku v Hluboké nad Vltavou. Ačkoliv v červenci atakovaly mnohdy denní teploty hranici 30 stupňů, cestu si sem i tak našly tisíce příznivců historie. „V červenci Hlubokou navštívilo 61 132 lidí," informoval Miroslav Pavlíček, kastelán hlubockého zámku. Přitom vloni v červenci to bylo 54 239 lidí. „Když si lidé zvolí Hlubokou jako cíl, tak sem dorazí, i v horku," poznamenal kastelán zámku s tím, že počasí ovlivňuje tak desetinu turistů.

Památky přitom zájemcům nabízejí nejen obvyklé prohlídky, ale i doprovodné programy. Například ve tvrzi Žumberk se o uplynulém víkendu konala atraktivní noční prohlídka při úplňku. „Bylo to seznámení s architekturou Žumberku," řekl Roman Josefík, kastelán tvrze, která patří pod Jihočeské muzeum. Akce nabídla například působivě osvětlené renesanční nádvoří, procházku kolem vodní nádrže a noční návštěvu kostela. „Mám i tu zkušenost, že lidé ubytovaní na Žumberku nejdou na obvyklou prohlídku, ale schovají si návštěvu tvrze až na noční prohlídku," zmínil Roman Josefík.

Dosavadní sezona je podle žumberského kastelána proměnlivá. Od dubna do června, při horším počasí, zaznamenal ve srovnání s loňskem úbytek návštěvníků, za červenec ale mírný nárůst. I když je hodně slunečno, a to bývají jindy turisté spíše u vody. Za červenec odhaduje Roman Josefík návštěvnost zhruba čtyři až pět tisíc lidí.

Památky nabízejí i létající dravce nebo sochy

Mezi doplňkové programy patří na hradech a zámcích třeba i ukázky sokolnictví. Například na prostranství před loveckým zámkem Ohrada u Hluboké nad Vltavou se o prázdninách každý den dvakrát od 11 a od 13 hodin prohání káně rudoocasé, raroh nebo orel skalní. „Máme i výra a další dravce," říká sokolník Miloslav Vondruška ke svým svěřencům. U Ohrady je letos druhým rokem, předtím byl deset let na Landštejně. „Letos je diváků o něco méně, to dělá to počasí," komentuje návštěvnost Miloslav Vondruška s tím, že při ukázce létá devět z jeho dravců.

Za úplňků
Zájemci mohou za historií putovat i v noci. Jihočeského muzeum a Pohádkové království nabízejí několikrát za léto při úplňcích vycházky za archeologií, architekturou nebo strašidly.

Návštěvu tvrze Žumberk třeba zpestří na konci srpna dřevosochařské sympozium. „Kmeny už jsou navezené," říká kastelán Roman Josefík a připojuje, že v pátek 4. září návštěvníci tvrze spatří sedm soch, které ozdobí vyhledávaný areál.

Pro řadu turistů je přitom zajímavá i procházka po nádvořích či parcích. Dovnitř do hradů či zámků ani nemusejí. „V létě jsme na chalupě a s vnoučaty chodíme procházkou na hrad Kašperk," říká například Šárka Týmlová z Českých Budějovic a dodává, že expozice už mají prohlédnuté, ale po nádvoří se vždy rádi projdou.