Každý někdy na plese byl, ale málokdo s jistotou ví, jak se správně na kterou akci obléci. Můžete zmínit základní pravidla, podle kterých se můžeme řídit?
Na večerní společenskou akci, při které se tančí, by měly paní i slečny vždycky obléci dlouhé šaty a pánové zvolit nejlépe smoking. Pokud to nevyžaduje předpis, mohou mít muži na sobě i tmavý společenský oblek. Barevnost může být černá, tmavě modrá, temně hnědá a materiál, ze kterého je oblek ušitý, by měl být spíše hedvábně lesklý, nikdy vlněný. Šedivý business oblek je pro ples nevhodný.

V čem se tedy liší společenský oblek od smokingu?
Klopy smokingu jsou lesklé a smokingové kalhoty mají jeden lampas. Smokingová košile může mít sklady a nosí se k ní tmavý motýlek a pás, případně je možné to doplnit o šle, protože pásek se do smokingu nenosí. Boty musí být lesklé.
Pokud je na pozvánce předpis black tie (černá vázanka) měl by být jedině smoking. Například některé firemní akce požadují takovýto dress code. Dámy si v takovém případě oblékají dlouhé šaty ke kotníkům, bota může být vidět. Dáma v krátkých koktejlkách se může objevit vedle pána ve smokingu jedině v případě, že se jedná o akci, při které se netančí.

Co obléci, pokud na pozvánce najdeme ještě jiný předpis, tedy white tie – bílá vázanka?
V případě, že je dress code white tie, přijdou muži ve fraku a dámy v šatech dlouhých až na zem, ze kterých může pouze občas vykouknout špička uzavřené boty. Ani ruce dam, by neměly být holé, doporučený je tříčtvrteční rukáv případně rukavice. Jednoduchá obecná poučka je, že ke královně a k prezidentovi se nikdy nechodí s holýma rukama. S tímto předpisem se můžete u nás setkat například na Plese v opeře a určitě jej najdete na pozvánkách k hlavám států. Jak předpis napovídá, 
k fraku se nosí bílý motýlek a také bílá vestička, případně je možné použít pás, který se dává ke smokingu. Na zvláštní příležitosti mají mít pánové 
i bílé rukavice.

Pokud bych přišla v dlouhých šatech s partnerem ve smokingu, mohla bych mít na některých plesech pocit, že jsem tzv. overdressed, příliš slavnostně oblečená. Jak si poradit v takové situaci?
To je hodně nepříjemné, protože je mnoho plesů, na kterých se cítí správně oblečený člověk, že udělal faux pas. Tenhle pocit by měli mít ale lidé, kteří jsou oblečení nevhodně. Například když jdou lidé na premiéru do divadla 
a na balet, mají správný pocit, že by tam měli jít v dlouhých šatech. Když tam pak ale potkají někoho ve svetru a v džínách, je to zvláštní. Je škoda, že si neumíme užívat dny, které jsou jiné, něčím výjimečné. Pak se divíme, že máme pocit takového šedého života, že tam není nic slavnostního.

Jak se tedy vhodně obléci na běžné divadelní představení?
Do divadla by měl být tmavý společenský oblek. Smoking se hodí do opery, jinak oblek stačí a dámy zvolí koktejlky.

Může se stát, že zjistíme až přímo na akci, že jsme nevhodně oblečeni. Je možné to na místě nějak řešit? Měla být fleecová bunda na pražském Hradě na rychlo převlečena?
Je takové doporučení, že když jsme někam pozváni 
a zjistíme, že jsme nevhodně oblečení, měli bychom kontaktovat toho, kdo nás pozval, omluvit se mu a zeptat se, jestli můžeme zůstat.
Fleecová bunda na Hradě se měla okamžitě řešit. Je to neúcta k ostatním lidem. Tak trochu podobné je to s tím, jak chodívají maminky na maturitní plesy svých dětí. Protože tam často chodí maminky 
i v sukni a halence, nemusí se správně oblečená paní v dlouhých šatech cítit dobře. Vhodné slavnostní oblečení je ale projevem úcty k těm studentům. Dáváme tím najevo, že si vážíme jejich úsilí. Pokud chodí samotné maturantky 
v krátkých šatech, je to chyba ve výchově. Ale setkávám se
i se ženami, které hravou formou vychovávají ke správnému oblékaní i své malé dcerky. A s těmi dětmi to pak roste a mají o to snazší život. Nejsou nejistí, když přijdou do společnosti.