Modernizace letiště v Plané pokročila do druhé etapy. Na jejím konci, na jaře 2020, má být už běžný letový provoz. Slavnostnímu odhalení základního kamene na letišti předcházel soudní spor o zhotovitele stavby. V něm nakonec uspěla firma Hochtief CZ, která stavební práce zajistí za 408 milionů korun bez DPH. Ředitel letiště Ladislav Ondřich se prý možného nezájmu o létání z jihu Čech nebojí. „Je to vždy o možnostech a parametrech letiště. My jsme velikostí srovnatelní s letištěm v Karlových Varech. Abychom byli soběstační, potřebujeme odbavit 80 tisíc cestujících ročně,“ řekl ředitel letiště.

Pomoci naplnit přání cestujících i rozpočet provozu mají i letištní webové stránky. Tam budou lidé moci hlasovat o tom, kam by rádi z Budějovic létali. Podle Ladislava Ondřicha mají o létání zájem i místní firmy. „Firma Bosch projevila zájem o to, zda-li by nemohla létat menší letadla s jejich zaměstnanci do Německa,“ uvedl.

Pokud půjde vše dobře, v plném povozu bude letiště po pěti letech od zahájení provozu. Tzv. rozlétací plán počítá zpočátku jen s několika lety týdně. Starosta nedalekého Boršova Jan Zeman vnímá výstavbu letiště jako investici do budoucna. „Byla by hrozná škoda, kdyby se letiště mělo rušit. Že nebude plný provoz hned, to je pochopitelné. Věřím, že je to příležitost,“ vysvětlil.

Ilustrační foto
Kraj koupí bývalá kasárna u letiště