V ranní špičce měla městská hromadná doprava zpoždění kolem 15 až 20 minut. Kolem osmé hodiny uvízl na zledovatělé silnici autobus číslo 10 na konci Dobré Vody u Českých Budějovic v kopci na Třebotovice. Trvalo přes hodinu, než se z kluzkého povrchu autobus dostal. Jeden spoj nedojel také na Hlincovou Horu. „Spoj skončil na točně v Rudolfově. Obyvatele Hlincové Hory jsme svezli dispečerským autem," sdělil mluvčí budějovického dopravního podniku Radek Filip.

Jak dále uvedl, vozidla hromadné dopravy měla ráno čtyři nehody. Na křižovatce 
v ulici Antonína Barcala na sídlišti Máj se srazil trolejbus s osobním autem. Řidička, která nedala trolejbusu přednost, se lehce zranila.

„Ráno to hrozně klouzalo, 
u nás v Sucháči mi dalo docela zabrat dobrzdit z kopce na křižovatku," komentoval ranní stav silnic obyvatel Suchého Vrbného Pavel Brožek.

Správa a údržba silnic (SÚS) vyslala do terénu veškerou techniku. „Problémy byly na nedabylském kopci a na výjezdu na Lišov, kde zůstaly stát kamiony," informoval ředitel českobudějovického závodu SÚS Petr Brom. 

Kluzké silnice zradily šoféry aut i autobusů

Mnohé řidiče a chodce překvapil v pondělí ráno zledovatělý povrch cest. „Budějovice jsou nesjízdné," rozčiloval se po ránu starší muž na Lannově třídě. Několik metrů od něj na přechodu pro chodce uklouzla mladší žena.

Nebyla zdaleka jediná, pády chodců se ale naštěstí ve většině případů obešly bez vážnější újmy na zdraví. Lékaři úrazového oddělení českobudějovické nemocnice hlásí jen mírný nárůst počtu ošetřených pacientů s typicky zimními zraněními například předloktí, zápěstí či kotníků.

Jen vozidla Dopravního podniku města České Budějovice měla za ráno čtyři nehody. Při srážce trolejbusu a osobního auta v ulici Antonína Barcala na sídlišti Máj se zranila řidička auta. „Nedodržela bezpečnou vzdálenost a na zasněžené vozovce narazila do zadní části trolejbusu," popsala policejní mluvčí Regina Tupá.

Další tři nehody se obešly bez zranění. „Jednou nedobrzdil autobus a narazil do před ním stojícího trolejbusu. Dvakrát došlo k námi nezaviněnému střetu s cizím vozidlem. Šlo jen o takzvané odřené plechy," dodal mluvčí dopravního podniku Radek Filip.

Problém měla na kluzkých silnicích i ostatní doprava. 
V Jihočeském kraji se stalo více než dvacet nehod. Na Českobudějovicku policisté vyjížděli krom již zmíněné kolize auta s trolejbusem k nehodě na Včelné, havárii na Jiráskově nábřeží v krajském městě, kdy řidič nepřizpůsobil rychlost kluzké silnici, dostal smyk a narazil do dvou zaparkovaných aut, ale také ke kolizi u Mokrého Lomu, kde osobní auto čelně narazilo do radlice sypače. I zmíněné nehody se podle Reginy Tupé obešly naštěstí bez zranění.

Veškerou odklízecí techniku má v provozu Správa a údržba silnic (SÚS). „Sypeme sůl nebo drť. Všechny silnice jsou v současné době sjízdné 
s opatrností a s přihlédnutím k povětrnostním podmínkám," hlásil v pondělí dopoledne ředitel českobudějovického závodu SÚS Petr Brom.

Také úklidové čety společnosti .A.S.A., která se stará 
o odklízení sněhu v Českých Budějovicích, měly od rána plné ruce práce. „V terénu je od rána přibližně 30 pracovníků a deset strojů. Jsme ve spojení s dopravním podnikem a žádné problémy hlášeny nejsou," informovala v pondělí po poledni mluvčí .A.S.A. Marie Mocková.

Sníh a mráz budou komplikovat dopravu i v následujících dnech. Podle českobudějovických hydrometeorologů vydrží zimní počasí minimálně do víkendu. „V úterý bude během dne místy slabé sněžení a ojediněle mrznoucí mlhy, ve středu v odpoledních hodinách přijde od jihu trvalejší sněžení a ve čtvrtek očekáváme vydatné trvalé sněžení," předpovídá meteorolog Martin Modlitba.
Celý týden se teploty nevyšplhají nad nulu. O víkendu by dokonce měly uhodit mrazy nižší než minus 10 stupňů Celsia.