Šumavské lyžařské areály praskaly o víkendu ve švech. Špičák v Železné Rudě i lipenské zimní středisko totiž hostily tradiční akci mladoboleslavské automobilky s názvem ŠKODA Park, která přilákala tisíce lidí.

Kromě rozdílných moderátorů, jimiž byli na Špičáku Adéla Gondíková a na Lipně Martin Dejdar, měla akce 
v obou skiareálech stejný průběh. Motoristy lákaly hlavně novinky z produkce české automobilky – další řada Octavie i nový model Rapid, děti si pak přišly na své při množství soutěží o hodnotné ceny. A všechny potěšil koncert známé skupiny Nightwork.

Vystoupení hudební formace s Vojtou Dykem a Jakubem Prachařem v čele si nenechali ujít lyžaři i nelyžaři. „Jsem z Klatov a chtěla jsem zase slyšet Nightwork. Zúčastnila jsem se jejich koncertu ve Švihově a kapela je super, proto jsem vyrazila 
i na Špičák," řekla Deníku jedna z fanynek Vojty Dyka Martina Dolejší.

Jakmile se rozezněly první tóny hitů skupiny, strhla se okolo pódia vlna nadšení. Hlavně ženy se nemohly Vojty Dyka dočkat. „Líbí se mi. Je to roztomilý kluk. Na nic si nehraje a jeho zpěv se hezky poslouchá," svěřila se Miroslava Červená, jež přivítala možnost vidět svého idola ve ŠKODA Parku naživo.

Moderátorka sobotního programu Adéla Gondíková se svěřila, že automobilům příliš nerozumí. „Ale když se 
o autech bavím s odborníky, oceňují, že pokládám fundované otázky. Možná je to tím, že ŠKODA Park uvádím už třetím rokem. Za tu dobu jsem pochytila, na co se ptát, aby otázky zaujaly návštěvníky," řekla Adéla Gondíková.

Automobil si prý vybírá hlavně podle vzhledu. „Je pro mě důležité i pohodlí v autě, protože v něm trávím hodně času. Pracuji tam, auto je můj druhý obývák," doplnila moderátorka.

Myšlenka uspořádat zábavný program spojený s prezentací vozů ŠKODA se zrodila před čtyřmi roky, kdy automobilka představila svůj model Yeti. „Hledali jsme koncept, jímž bychom mohli oslovit zákazníky, které by zaujaly modely s pohonem všech čtyř kol. A k tomu je sníh, a tedy i české skiareály, ideální. Tak vznikla akce ŠKODA Park," připomněl zástupce automobilky Pavel Toman. Podle něj jde o projekt, který v automobilové branži nemá obdoby.

Slova Pavla Tomana potvrzují i samotní návštěvníci ŠKODA Parku. „O škodovky se zajímáme, na Lipno nás přilákala hlavně nová Octavia," shodli se v neděli Magdalena a Pavel Novákovi z Bujanova. „Nyní máme doma fabii a až doslouží, určitě se zase rozhodneme pro některý z modelů ŠKODA. Mít české auto je výhodné, nemusíme nikde složitě hledat servis, protože je v každém větším městě, také kvalita zpracování jednotlivých dílů vozu je na velmi vysoké úrovni. A navíc – podpoříme domácí značku," shodli se Novákovi. Na své si ve ŠKODA Parku přišla i jejich jedenáctiletá dcera Alena. „Vyzkoušela jsem si tady všechny soutěže, i hod pneumatikou na cíl," řekla.

Ředitel ŠKODA Auto ČR: Letošek bude plný novinek

Ze zájmu veřejnosti o nové modely automobilky se v neděli v lipenském ŠKODA Parku těšil ředitel ŠKODA AUTO Česká republika Petr Pečenka.

Jaké novinky ŠKODA AUTO pro své zákazníky na letošní rok přichystala?

Letos nabídneme nejvíce novinek v celé historii naší značky. Už na přelomu roku jsme na trh uvedli nový vůz ŠKODA Rapid. Za několik dní, konkrétně 2. února, zahájíme prodej další generace modelu Octavia. Během roku nabídneme i jeho karosářskou verzi combi a poté ještě verze RS a 4 x 4. V první polovině roku přijde na řadu facelift modelu Superb, po létě chceme uvést na trh další karosářskou verzi modelu Rapid a na konci roku představíme facelift modelu Yeti.

Jakým vozem jezdíte vy? Jste věrný automobilce, jíž vedete?

Samozřejmě, jezdím modelem Superb 4 x 4 s motorem o obsahu 3,6 litru a automatickou převodovkou. Je to fantastické auto.

Martin Dejdar: Považuji se za slušného řidiče

„Řízení je mou zábavou," říká známý herec Martin Dejdar. Coby moderátor programu v rámci ŠKODA Parku je tak mužem na svém místě.

Jste dobrým řidičem?

Myslím, že jezdím bezpečně, považuji se za slušného řidiče. Auta miluji, řízení je mou zábavou. Ročně najezdím kolem 80 tisíc kilometrů.

Máte zkušenost s automobily značky ŠKODA?

Škodovkou nyní nejezdím, ale strávil jsem v ní celé dětství a mládí. Rodiče totiž vlastnili původní model Octavia Combi. A když jsem se seznámil s manželkou, jezdila Felicií. Zkoušel jsem ale řídit i nové modely Octavia a Superb.

Jezdil jste jako malý chlapec s rodiči na hory? A jaké tehdy bylo cestování autem 
na sněhu?

Na lyžovačku jsme vyráželi, ale častěji autobusem. Občas jsme se ale 
na hory vydali i autem. 
S dnešními podmínkami se to vůbec nedá srovnat. Jízda na sněhu je nyní daleko bezpečnější, a to nejen s vozy, které mají pohon všech čtyř kol. Ze ŠKODA Parku mám zkušenost, že například dříve obávané sněhové řetězy zvládnou nasadit na kola do jedné minuty i ženy.