Rybáři v regionu pomalu dokončují výlovy, mohou bilancovat a chystat vánoční prodeje. Už vědí, že cena za kilogram kapra leckde nezůstane na loňské úrovni.

Podle Josefa Malechy, předsedy představenstva Rybářství Třeboň, se na letošním (ne)přírůstku podepsalo například dlouhodobé sucho. „Trvale chybí zhruba 30 % vody,“ říká Josef Malecha. Vadilo i chladné jaro.

Podle Aleše Kříže, hlavního zootechnika Rybářství Hluboká CZ, ještě v dubnu a květnu padal sníh nebo mrzlo a teplota vody byla v květnu kolem 13° C, takže šupináči nepřibírali. Ideální pro ryby bývá kolem 18° C. „To už v květnu bývá,“ říká Aleš Kříž. Další nepříjemností byla podle Václava Miloty, obchodního náměstka Blatenské ryby, velká vedra v srpnu, kdy ryba nepřijímala potravu.

Třeboňští rybáři proto hodnotí letošní přírůstek jako podprůměrný. Aby se váha dohnala, bylo třeba podle Josefa Malechy více krmit, takže stouply náklady. V Třeboni kvůli tomu zvedli i letité ceny. Oproti minulému období přidali ve svých prodejnách dvě koruny za kilogram. Kapr I. třídy stojí 79 korun za kilogram, výběrový (nad 2,5 kilogramu) pak vyjde na 89 korun za kilogram. Na prodejnách Rybářství Třeboň už se víc cena měnit nemá, ale podle Josefa Malechy nelze odhadnout, jak to bude za měsíc na soukromých stáncích v ulicích.

Výlov rybníka Rožmberk u Třeboně.
Loví se král, hráz obsadí tisíce „dvořanů“

Zdražení o koruny chystá i Blatenská ryba. Podle Václava Miloty jsou letošní výsledky spíše podprůměrné. Propad ve váze u tržních šupináčů s váhou kolem tří kilogramů činí i 15 – 20 dkg, na některých vodních plochách.

Objevily se ale i výjimky. „Překvapil nás Pančál u Radobytců. Narostl tam výběr,“ zmínil Václav Milota na adresu rybníka, který 2. listopadu „dal“ 320 metráků kapra a významně vylepšil bilanci pro vánoční trh. Zásobování tuzemska šupináči z Blatné tedy není podle Václava Miloty ohroženo. Nižší váha se hodně týkala kaprů lysců, určených převážně na export.

V současnosti stojí kilogram výběrového kapra (ryba nad 2,5 kg) na sádkách blatenských rybářů pro malospotřebitele 84 korun, ale osm let nezdražovali a nyní počítají, že do 14 dnů o několik korun ceny zvednou.

Pracovníci Rybářství Kardašova Řečice při výlovu.
Ceny ryb by měly růst, zní z Řečice

Hlubočtí rybáři měli nižší přírůstky hlavně na nádržích, které se loví ob rok. Ostatní vycházely podle Aleše Kříže průměrně. Na hlubockých sádkách nyní kapr nad 1,8 kilogramu stojí 70 korun za kilogram. Jestli se cena do Vánoc změní, ukáže až celková bilance letošních výlovů. Hlubočtí rybáři ještě chtějí do týdne slovit zhruba 800 metráků ryb.