Advent na náměstí Přemysla Otakara II. bude letos jiný než v posledních pěti letech. Město vypsalo zakázku na nového organizátora adventu. Zvítězil jediný uchazeč - firma Art4Promotion, která splnila zadání.

Ta již začala plánovat letošní podobu Budějovického adventu. V kulturním programu se objeví podle jednatelky firmy Lenky Střítecké i známá jména.

Ledová plocha kluziště bude tentokrát umístěna kolem kašny, která se stane středobodem trhu připomínajícího perníkové městečko. Stánky kašnu obkrouží. Otevřou se ve dvou fázích: od začátku adventu do 23. prosince, ve zmenšené podobě zůstane trh otevřen do Třech králů. V režii budějovické agentury zůstane advent nejméně do roku 2021.

SOUTĚŽILI SAMI

Každý, kdo chtěl podat nabídku do této veřejné zakázky, musel podle vedoucí městského odboru kultury Ivy Sedlákové prokázat zkušenost s pořádáním kulturních akcí většího rozsahu.

Náměstek primátora František Konečný doplnil, že budějovická agentura, která vyhrála, se do soutěže hlásila jako jediná.

Hluboká nad Vltavou, ilustrační foto
Kam za zábavou a poznáním na Českobudějovicku

Jednatelka společnosti Art4Promotion Lenka Střítecká prozradila, že letošní advent se bude řídit sloganem „Ochutnejte kouzlo Vánoc“. Budějčáky čeká úplně jiné vánoční náměstí. Lenka Střítecká říká: „Celé trhy jsou pojaté jako útulné adventní městečko, jehož centrem bude kluziště. Unikátní umístění kluziště kolem kašny a koncepce jeho začlenění do celkového fungování adventního městečka je jedním z klíčových prvků. Naprosto mění koncepci dosavadního uspořádání a je jedním z nejvýraznějších inovativních prvků adventu.“ Atmosféru ledové plochy dotvoří scénické nasvícení kluziště i kašny. „Kašna, která byla doposavad opomíjena, se tak stane středobodem.“

Všechny části vánočního městečka se tak propojí. Koncept programu je zčásti připraven. „Návštěvníci se mohou těšit na známé umělce,“ prozrazuje organizátorka. Kulturní program dříve zajišťovala agentura Chilli Production. Jestli podobný úkol coby subdodavatel dostane i letos, zatím není jisté.

STARONOVÉ STÁNKY

Brněnská agentura RK Invest, která Budějovický advent pořádala v uplynulých pěti letech a tentokrát se výběrového řízení neúčastnila, poskytne stánky z minulých let novým organizátorům. Adriana Charalabindu z RK Invest řekla: „Oslovili nás a my s nimi spolupracujeme.“ Lenka Střítecká prozradila, že výzdoba štítů stánků bude kombinovat prvky jihočeské vesnice, štíty městských domů a srubové chatky. Stánky připomenou městečko z perníku.

Otevřou se opět od začátku adventu. Od 23. prosince do 6. ledna zůstane otevřená část z nich, což je novinka. Bruslit se bude také až do Tří králů.

ANKETA: Jaký by měl být Budějovický advent?

Michal Škoda, kurátor Domu umění.Zdroj: Deník / Kamila DufkováMichal Škoda, kurátor Domu umění:
Myslím, že by na českobudějovických vánočních trzích měly být hlavně jiné boudy, po architektonicko-designerské stránce by měly mít lepší úroveň. Taky se myslím, že by měly být kompaktnější a měly by být více o vánočních trzích a ne jen o jídle. Bohužel z trhů úplně vymizelo řemeslo na úkor stánků s jídlem.
Jan Ivanega, šéf kultury v Týně nad Vltavou.Zdroj: Deník / Kamila DufkováJan Ivanega, šéf kultury v Týně nad Vltavou:
Mám za to, že adventní trhy by měly odrážet místo, kde se nachází. Rozvržení stánků by rozhodně mělo respektovat charakter náměstí tak, aby nezanikly jeho přirozené dominanty, zejména Černá věž, radnice a Samsonova kašna. Za dobrý příklad pokládám vánoční trhy na mnichovském Marienplatzu nebo Jihočechům tak blízké trhy před vídeňskou radnicí: radnice je monumentální kulisou stánků drobného měřítka naplněných kvalitním zbožím a vytvářejících útulné prostředí tepající životem. Řádově menší budějovická radnice se jistě nemůže se svými protějšky z Mnichova a Vídně měřit, je však škoda zastínit ji pódiem a stromem. Doprovodný program adventních trhů by měl být nepodbízivého rázu tak, aby byl veřejný prostor kultivován – Rybova Česká mše vánoční je na náměstí nemístně náročná, reprodukované Vánoce přicházejí… naopak zbytečně pokleslé, vhodné by bylo najít zlatý střed mezi těmito póly.