Z dalšího postupu úředníků lze usuzovat, že v případu skutečně může figurovat jméno tajemníka magistrátu Zdeňka Řeřábka. Ten ale nařčení, že v noci lámal stěrače aut majitele pizzerie Fresh Ladislava Vrabela, odmítá.


Dnes ovšem spis poputuje na krajský úřad. Šéf správního odboru radnice Václav Suchopár totiž podle Vrabela do spisu napsal, že jako přímý podřízený tajemníka by mohl být podjatý.


„Spis nám postoupila policie, požádali jsme státního zástupce, aby posoudil, zda jednání nenaplňuje skutkovou podstatu přečinu. Ten v pátek rozhodl, že se nejedná o žádný trestný čin. Případ skutečně předáváme odboru legislativy a vnitřních věcí krajského úřadu. Nemohu přece řešit člověka, který je mým přímým nadřízeným, to by byl absolutní střet zájmů,“ vysvětluje dosavadní postup Suchopár.


Suchopár tvrdí, že spal


Zároveň se důrazně ohrazuje proti nařčení Vrabela, že věc konzultoval s tajemníkem krátce poté, co se vandalský čin odehrál. „Té noci jsem tvrdě spal, rozhodně jsem netelefonoval a ani nepřijaté hovory jsem neměl. Ostatně mobil s výpisem volání jsem poskytl k ověření mých tvrzení i panu primátorovi."


Vrabel chtěl, aby státní zastupitelství překvalifikovalo přestupek na přečin. Vznikla mu totiž škoda přes 5000 korun, nefunkční měl po vandalském činu i motorek pohánějící stěrače. „Státní zástupce Josef Richtr to posoudil tak, že ze spisu není patrné, že by existovala příčinná souvislost mezi poškozením stěračů a motůrku. Napsal to totálně účelově,“ je přesvědčen Vrabel.


„V tomto případě existuje dostatek důvodů řešit případ mimo trestní řízení, navíc nepovažuji škodu za dostatečně doloženou,“ vysvětluje Josef Richtr své stanovisko.


Podle Deníkem oslovených odborníků z jihočeských autoservisů není příliš pravděpodobné, že by lámání stěrače mohlo poškodit i jeho motorek, vyloučit to však nelze. Přesnou odpověď může dát jen podrobný posudek, jehož cena by zřejmě byla v nepoměru ke způsobené škodě.
„Když se prokáže, že to je pouze přestupek, byť by ho udělal tajemník radnice, primátor ho podle zákona o úřednících nemůže odvolat,“ upozornil Vrabel.