V kávě lze hledat různé vůně a chutě, podobně jako třeba při degustaci vína nebo kvalitního čaje. „Dnes máme například na mlýnku kávu z Brazílie, u které lze v šálku najít třeba čokoládu, pražené oříšky a červené třešně," popisuje chuťový zážitek z kávy Petr Beier. A dodává, že samotné přípravě kávy předchází vždy dlouhá cesta.

Více o kavárně naleznete na www.cafemagnolia.cz

„U nás v kavárně máme výběrovou kávu s rodokmenem. To znamená, že kávová zrnka jsou pečlivě vybíraná. Dbá se na to, aby byla optimálně zralá a bez kazů. Zároveň ale také víme, odkud daná káva pochází. Nejen z jaké země, ale dokonce i na jaké plantáži rostla, a který farmář ji vypěstoval," popisuje Veronika Beierová. „Díky tomu víme nejen o jakou se jedná odrůdu, ale i v jaké nadmořské výšce vyrostla a jak se dál zpracovávala při sklizni."

Svou roli v chuti kávy pak hrají i samotné pražení a mletí. „Trendem je v poslední době spíše méně pražená káva. I když někteří komerční výrobci tvrdí opak. Dalším krokem při přípravě kávy je pak samozřejmě mletí," pokračuje Petr Beier a dodává, že o hrubosti či jemnosti umleté kávy by měl rozhodnout způsob přípravy. „U nás v kavárně Café Magnolia připravujeme nejen espresso. Zákazníci si u nás mohou vyzkoušet i různé alternativní způsoby přípravy kávy. Máme tu džezvu, french press i drip," vypočítává.

A na jaro a léto připravujeme novinku zvanou Cold Brew, kdy hrubě namletou kávu budeme extrahovat studenou vodou," dodává Veronika Beierová.

Za kávou manželé z Budějovic cestují i do zahraničí. „V loňském roce jsme navštívili například velký festival kávy v Londýně. Ochutnávali jsme, sledovali různé způsoby přípravy a hledali inspiraci. Zajímavý pro nás byl třeba arabský způsob přípravy kávy v džezvě. Bylo tam hned několik stánků a v každém se káva připravovala pomocí džezvy trochu jinak. A v každém jeho majitel tvrdil, že ten jeho způsob přípravy je ten jediný správný. Bylo to trochu jako když se u nás sejdou kuchaři a dohadují se, jak se vaří ta správná svíčková," popisuje zážitky ze zahraničí Petr Beier.

Kávu je třeba si vychutnat i v příjemném prostředí. „Naši kavárnu máme rozdělenou na tři části. V té přední máme „Čítárnu", kde si hosté mohou posedět v ušácích a číst si denní tisk či knihy anebo si v pohodlí povídat. V prostřední části je „Salónek" s projektorem, který může sloužit třeba k promítání fotek. No a v zadní části jsme připravili dětský koutek s přebalovacím pultem. Na kávu přece chodí i maminky s dětmi," popisuje kavárnu Veronika Beierová.

„Chceme, aby se u nás hosté cítili jako doma. A těší nás každý pozitivní ohlas, jak přímo v kavárně, tak i na internetu. Do kavárny totiž často zavítají i hosté z jiných měst či zahraničí," vysvětluje Petr Beier. A své zákazníky lákají do kavárny nejen na skvělou kávu. „Děláme i zelenino-ovocné šťávy, které jsou také hodně trendové," vypráví Veronika Beierová a doplňuje, že novinkou jsou v kavárně také skvělé domácí limonády. „V nabídce máme rovněž kvalitní zákusky i bezlepkové, smetanové zmrzliny a sorbety bez lepku a laktózy. A pro ty, co mají rádi slané, křupavé tortilly připravené na grilu," dodává.

I přes možnosti v přípravě kávy, které se dnes nabízejí, ale lidé často sahají ke známé klasice. „V posledních letech bylo například hodně žádané latté. Dnes už ale lidé hledají spíš chuť kávy jako takové a nepotřebují si ji nastavovat mlékem. Samozřejmě ale záleží na každém, jak si chce kávu vychutnat," říká Petr Beier. „Nelze striktně říci, že jediný správný způsob přípravy a pití kávy je například espresso, bez cukru a bez mléka," ubezpečuje. A jeho manželka ho doplňuje: „Je to podobné jako s čajem. Někdo si ho sladí cukrem, někdo medem, v Anglii pijí černý čaj s mlékem. Chutě jsou různé."

Alternativní přípravaDrip: Jde o filtrovanou kávu. Princip přípravy spočívá v postupném nalévání horké vody na středně namletou kávu, která přes filtr protéká do záchytné nádoby.
Džezva: Způsob přípravy kávy hojně rozšířený v arabských zemích, zároveň jde o jednu z nejstarších možností, jak připravit kávu. Jemně namletá káva se připravuje v džezvě, která se nahřívá například na rozpáleném písku.
French press: Káva se v tomto případě připravuje ve speciální nádobě vybavené sítkem, pomocí kterého se hrubě namletá káva stlačí. Sedlina pak zůstane při nalévání pod sítkem.