Svou výškou už nyní vzbuzuje pozornost i strach, a to je to teprve mládě. Dokáže rychle běhat a nejlepší pochoutkou je pro něj listí z jihočeských stromů. Nový přírůstek Zoo Ohrada, los evropský jménem Brutus, si ve středu poprvé vyzkoušel velký výběh v prostoru za restaurací. Po chvilce schovávání a prozkoumávání  terénu se ukázal i návštěvníkům.

Hlubocká zoo získala losa před necelými třemi týdny z Prahy. Nejprve jej ošetřovatelé nechávali jen ve stáji a na dvorku. „Chtěli jsme, aby si zvykl na nové prostředí a stáj začal brát jako své útočiště. Budeme ho tam totiž krmit a v případě nutnosti i odchytávat," vysvětlil zoolog Ivan Kubát.

Brutus se podle něj na jihu Čech postupně zabydlel, dokonce už reaguje na zavolání. Ošetřovatelé k němu však přesto musí přistupovat velmi opatrně. „Přímo k němu ani nechodí, protože los je pořád hodně plachý. Mohl by si ublížit a navíc dokáže pořádně kopat, když se dostane do úzkých," uvedl Ivan Kubát.

Losa evropského chová Zoo Ohrada úplně poprvé. Vybrala si jej proto, že je to největší volně žijící kopytník v Čechách. „Na taková zvířata se specializujeme. Navíc ho lidé mohou teoreticky ještě potkat v jihočeské krajině, žije na Třeboňsku a na Šumavě. Myslíme si tedy, že právě do naší zoo patří," připomněl zástupce ředitele Roman Kössl.

Vytvoření vhodných podmínek pro losa tak nebylo příliš náročné. V areálu zahrady vyrostl nový výběh, v němž zůstaly běžné jihočeské dřeviny i vodní náhon Munického rybníka. Obtížnější to bude se samotnou péčí o zvíře. „Los je potravní specialista, který se živí listy různých stromů a keřů a je poměrně náročný na krmivo. Naštěstí to dnes máme už jednodušší, protože se vyrábí speciální granuláty," doplnil Roman Kössl.

Brutus je zatím mládě, narodil se v loňském roce. Nyní váží zhruba 180 kilogramů, ale v dospělosti se jeho váha ztrojnásobí. Bude také měřit až dva metry v kohoutku.

Velký výběh obývá los sám, ale v budoucnu by se měl dočkat partnerky. „Chceme mu pořídit samičku, ale to nebude dřív než za rok. Máme přislíbené jedno z mláďat, které se narodilo letos," řekl Roman Kössl. Brutovi do té doby podle jeho slov smutno nebude. Losi totiž nejsou stádová zvířata.