Dnes vede regionální předpovědní pracoviště na pobočce Českého hydrometeorologického ústavu.

Čím to, že je letos tak neobvykle teplá zima?
Primární příčina změn v cirkulaci atmosféry se dá těžko odhalit. Ale bývaly i teplejší zimy. V Budějovicích se počasí pozoruje od roku 1886 a od té doby byla nejteplejší zima v roce 2006 – 2007, kdy byla průměrná teplota 3,8°C.

Může být příčinou globální oteplování?
Určitě to není vliv globálního oteplování. I když je dokázáno měřením, že zeměkoule se otepluje a tento trend je prokazatelný i v Českých Budějovicích. Za 50 let se tady oteplilo asi o jeden stupeň, což je zdánlivě málo, ale kdyby to pokračovalo, za sto let můžeme mít teploty vyšší o dva až tři stupně. Ale i v minulosti se počasí měnilo. Například v 11. století bylo teplejší období, v 16. a 17. století se v Evropě hovoří o malé době ledové. A teď, hlavně od druhé poloviny 20. století se nám otepluje.

Bude i letošní zima extrémně teplá?
Ono se to nedá předpovědět. Ještě před dvěma měsíci se hovořilo o tom, že bude tuhá stoletá zima. Od začátku prosince je ale zima mimořádně teplá a suchá, a to i na horách. Sníh napadl jen na začátku prosince a teď je z valné většiny roztálý. V nadcházejících dnech ale dojde k určitému zlomu a teploty se sníží. Mohl by napadnout i sníh. V posledních letech je markantní, že zima přichází se zpožděním. Loni bylo nepříjemné, že sníh byl ještě v dubnu.

V Českém hydrometeorologickém ústavu pracujete už od roku 1984. Změnilo se od té doby předpovídání počasí?
Velmi se změnilo. To se člověk až usměje, když si vzpomene, jak to vypadalo před těmi 30 lety. Velmi se vyvinula technika měření, přenosu dat i výpočetní technika a modely.

Jsou i předpovědi přesnější?
To určitě, ale má to i své meze. Krátkodobá a střednědobá předpověď, což jsou tři čtyři dny, se výrazně vylepšila. Máme k dispozici mnohem více informací z radarů a družic. A uplatnění numerických předpovědních modelů, v tom je největší pokrok. U dlouhodobé předpovědi je ale problém pořád, její výsledky uspokojivé nejsou.

Takže předpovídat na podzim, jaká bude zima, je jako hádat ze slupek cibule?
Ano, to dopředu nelze říct. Před každou zimou se v médiích vždy objeví plno zaručených předpovědí a vždycky se čeká tuhá zima. Letos to byla dokonce ta stoletá. Stoletá zima byla podle mě v roce 1929 a předtím to vyšlo – ale je to náhoda – na zimu 1829 – 1830.

Dokáže vás počasí ještě překvapit?
Ano, vlastně mě překvapuje pořád a kdyby tomu tak nebylo, už by to nebylo tak zajímavé. Občas mě nemile překvapí, že nám nevyjde předpověď. Lidi nám to pak dají nepěkně najevo.

Jak vlastně vypadá práce meteorologa?
Na pobočce máme dvanáctihodinové služby ráno od půl šesté. Vytvoříme předpovědi a z toho, jak přicházejí nejnovější data, je stále aktualizujeme. Informace poskytujeme primárně státní správě a samosprávě (úřady, hasičský záchranný sbor, vodohospodářské dispečinky apod.), a dále pak médiím nebo smluvním odběratelům, jako jsou údržba silnic, plynárny, lyžařský areál. Zajišťujeme i výstražnou službu.