Burritos, tortilly, salsa, limetky i smažené fazole. Takové pochutiny podávali včera studenti na Střední škole a Vyšší odborné škole cestovního ruchu v Českých Budějovicích. Uspořádali Den mexické kuchyně a vyzkoušeli si, jak se vaří na opačném konci světa.

Akce byla určená pro nejlepší studenty druhých ročníků. Učila je absolventka Kristýna Smetanová, která strávila půl roku na stáži v Mexiku. „Chodila jsem tam do prakticky zaměřené školy, kde jsme každý den alespoň čtyři hodiny vařili,“ vysvětlila.

Mexická kuchyně je podle jejích slov velmi jednoduchá a nikdo se jí proto nemusí bát. „Mexické pokrmy opravdu nejsou náročné. Vždyť třeba salsa se dělá tak, že všechno spálíte, rozmixujete a máte hotovo,“ komentovala.

Omáčka z čokolády

Mezi národní jídla Mexičanů patří především mole poblano. To je tmavě hnědá omáčka, která se vaří až z padesáti druhů surovin. „Dávají se do ní osmažené tortilly, oříšky, ovoce, zelenina, sušené banány i čokoláda. Směs se pak podává kuřecím masem a rýží s mrkví, hráškem a kukuřicí zalitou rajčatovým protlakem,“ popsala Smetanová.

Mole poblano je podle ní pro obyvatele Mexika tím, čím pro Čechy svíčková. Mexičané tento pokrm jedí velice často, mimo jiné při zvláštních příležitostech jako jsou svatby nebo různé svátky. Každá hospodyňka jej tedy musí umět připravit. „Když se to žena naučí, může se vdávat,“ dodala.

Totéž platí i o tortillách. Pečou se ve všech domácnostech, protože jsou velice jednoduché a také levné. Ke smaženým tortillám se pak podává například lehká nepálivá kuřecí směs, která připomíná hustý guláš.

Oblíbeným jídlem v Mexiku jsou i burritos. „Jedná se o vepřové maso s brambory okořeněné římským kmínem a také podávané na tortille. Může se to jíst i k snídani, Mexičané v tomto ohledu nedělají rozdíly,“ doplnila Smetanová.

Dále Mexiko nabízí různé typické pochutiny v jednotlivých regionech. Základem však podle Smetanové všude jsou tortilly, limetky a smažené fazole.

Pro kurz vaření v Českých Budějovicích museli studenti sehnat originální mexické suroviny. To už naštěstí není tak velký problém jako v dřívějších letech. „Lidé musí počítat s tím, že ceny jsou trochu vyšší, ale již existují specializované internetové obchody, kde mohou koupit všechno potřebné,“ připomněla Smetanová.

Samotní studenti si včerejší Den mexické kuchyně užili. „Vařilo se nám opravdu dobře. Je to mnohem jednodušší než česká jídla,“ komentovala Kateřina Stráská, která druhým rokem studuje obor Hotelnictví a turismus.

Vedení školy by proto chtělo podobné akce pořádat častěji. Ředitelka Zdeňka Erhartová si myslí, že poznávání cizích kuchyní obohatí běžnou výuku a umožní studentům naučit se něco nového. „Rádi bychom z toho udělali pěknou tradici,“ uzavřela.