Také festivalyKino Kotva má kapacitu 215 míst. Vedle tradičních projekcí nabízí třeba i filmové festivaly nebo akce pro školy.

„V Kině Kotva dosluhuje stávající digitální technologie," vysvětluje investici náměstek primátora Petr Holický a dodává, že například současná zvuková technologie je v provozu už přes dvacet let. „Podstatně se zkvalitní obraz i zvuk," zdůrazňuje Petr Holický s tím, že zakázka by měla být hotova do srpna. „Budeme promítat obraz s větším rozlišením," přibližuje jednu ze změn provozovatel kina Jan Turinský. Kotvu ročně navštíví mezi 35 40 000 diváků. Pořádá tematické festivaly nebo i školní promítání. Podle Jana Turinského byl z festivalů nejúspěšnější týden věnovaný francouzskému filmu. Přišlo se podívat na 1800 lidí.

Návštěvníci Kotvy si na biografu váží například v jistém smyslu komorní atmosféry. „Chodím tam ráda. Je tam příjemné milé prostředí, kde člověka neruší zvuky šustícího sáčku," říká například Anna Turková a dodává, že do Kotvy to má i blízko. Připojuje však, že ale chodí i do multikina na Máji a pro děti, že už dnes pití a popcorn k filmovému představení patří. Technika, která skončí v sále Kotvy, možná ještě bude sloužit. Podle náměstka primátora Petra Holického se uvažovalo o tom, že by se využila v letním kině, ale tam vyžaduje promítání větší výkon. Zvažuje se tedy vybudování menšího prostoru v Kotvě pouze pro klubové promítání, kde by dál mohla pracovat současná technika.

Letnímu kinu zůstávají jen staré filmy

Kino Kotva v krajském městě by se mělo v létě dočkat modernějšího promítacího zařízení. A radnice uvažuje i o tom, jak pomoci Letnímu kinu Háječek.

Tam zatím stále slouží promítací zařízení na analogové filmy. Digitální technologie zde chybí. To podle provozovatele kina Jana Turinského znamená hlavně omezený výběr filmů. Nové už distributoři mají jen v digitálních kopiích a také okruh starých filmů je omezený. „Není co hrát. Promítali jsme starší věci za podpory města. Ale za tři roky už jsme ty filmy obehráli," říká Jan Turinský.

S podporou města ale mohl být vstup zdarma, takže vloni chodilo na představení průměrně tisíc lidí. Zásadně k tomu ovšem přispělo počasí. „Léto 2015 bylo výjimečné," zdůrazňuje Jan Turinský a dodává, že digitalizace je pro budoucnost i pro letní kino nutností.

Podle primátora Jiřího Svobody chce město zajistit lepší promítací přístroje už pro nadcházející sezonu. Ale není to jednoduché. Zvažuje se pronájem technologie nebo nákup repasovaného zařízení. Ale aktuální nabídka na trhu je velmi omezená. Podle primátora Jiřího Svobody je navíc pronájem tak nákladný, že by se spíše vyplatilo koupit novou technologii. „Zvažujeme jakým způsobem se k tomu postavit," říká náměstek primátora Petr Holický.