Dosud nejsilnější klub v zastupitelstvu ANO 2011 totiž čeká v pondělí jednání místní organizace a může naznačit, jak bude nejpočetnější koaliční strana v budoucnosti soudržná. Tento týden odvolaný náměstek primátora Pavel Matoušek (ANO 2011) je totiž stále v čele místní organizace v Českých Budějovicích. Sám nepočítá s tím, že by se vzdal funkce, do které byl zvolen teprve nedávno. „Nevidím důvod k rezignacím," říká Pavel Matoušek s tím, že zůstává i členem zastupitelského klubu. Doplnil ale, že jeho další kroky, včetně hlasování v zastupitelstvu, budou záležet hodně na tom, jaký bude názor spolustraníků na poslední události.

Prověří soudržnostNejbližší budějovické zastupitelstvo bude zasedat 26. června a koalice musí mít stoprocentní účast, jinak jí nezbude než spoléhat na přízeň Evy Hajerové.

Stranický kolega Pavla Matouška František Konečný očekává, že klub bude dále součástí koalice a bude disponovat nejméně 11 hlasy. „Nemám obavu, že by se klub rozpadl," zdůraznil František Konečný, jenž připojil názor, že pro odvolání náměstka primátora někteří členové klubu ANO 2011 nehlasovali z důvodu svých osobních vazeb na Pavla Matouška. V důležitých hlasováních pak František Konečný počítá i s Eliškou Richtrovou, která hlasuje samostatně již delší dobu.

Právě Eliška Richtrová (ANO 2011) však včera zmínila, že za současné situace by bylo lepší, kdyby ANO 2011 odešlo do opozice.

Koalici ohrožují odpadlíci

Koalice, která vládne Českým Budějovicím, drží. Ovšem, řečeno s nadsázkou, její stabilita do značné míry závisí na tom, jak se zastupitelé podporující koalici před jednáním vyspí. V současné době disponuje pakt ANO 2011, HOPB, KDU-ČSL a TOP 09 nejtěsnější možnou většinou jednoho hlasu.

To kritizuje zastupitelka Eliška Richtrová (ANO 2011), podle níž jsou některé kroky koalice nepřijatelné. Proto zůstává mimo klub zastupitelů své strany.

„Hnutí ANO je na radnici v těžké situaci. Čtyři radní za ANO nemají sílu rozhodovat, proto si koaliční partneři prosazují svoje zájmy, což je patrné třeba na manažerských smlouvách v teplárně. Zvláště teď před krajskými volbami si kladu otázku, zda voliči uvěří slibům ANO, které zvolení zástupci hnutí nejsou schopni prosadit," řekla Eliška Richtrová. „To už by podle mě bylo lepší být v opozici. Myslím, že současná koalice visí na vlásku," dodala.

Zástupci dalších koaličních stran ale v budoucnost koalice věří. Juraj Thoma (HOPB) zmínil, že situace je sice nepříjemná a složitá, nikoliv však neřešitelná. „Koalice může fungovat i v tomto složení, i když to bude náročnější na přípravu jednání a disciplinovanost zastupitelů," řekl a doplnil, že HOPB do koalice vstupovalo s osmi mandáty v zastupitelstvu a tento počet stále drží.

Za udržitelnou považuje koalici i Rudolf Vodička, zastupitel za KDU-ČSL. „My koalici opouštět nebudeme. Pořád máme jako klub tři hlasy," konstatoval. A k absenci stranického kolegy Petra Petra na posledním zastupitelstvu dodal, že byla omluvena a předem avizována. „Koalice stojí a padá s klubem ANO," připomněl ale Rudolf Vodička.

Na posledním zastupitelstvu už ovšem musela podat koalici pomocnou ruku Eva Hajerová. Právě její hlas znamenal potřebnou většinu. Eva Hajerová je nezařazená zastupitelka poté, co se před časem rozešla s klubem ČSSD. Momentálně hlasuje samostatně, ale přislíbila TOP 09, že věci prospěšné pro město bude podporovat společně s touto koaliční stranou.

„Nemám problém podpořit jejich věci," uvedla Eva Hajerová. A dodala, že v minulém volebním období se i zásluhou TOP 09 podařilo na radnici hodně změnit k lepšímu, například v otázce veřejných zakázek.

„Z pohledu TOP 09 koalice dál trvá," říká k současné situaci náměstek primátora Tomáš Bouzek (TOP 09). „Máme koaliční smlouvu a ta nás k něčemu zavazuje," dodal Tomáš Bouzek, podle něhož ANO 2011 své partnery ujistilo, že má o koaliční spolupráci dál zájem.

I podle Evy Hajerové musí budoucnost koalice vyřešit hlavně klub ANO 2011.