V letošním roce se budou konat několikery volby. Prezidentské, do Evropského parlamentu, komunální a někde i senátní. Obce tedy čeká nelehký úkol, obsadit okrskové volební komise nejméně třikrát.

V Trhových Svinech ale podle starosty Pavla Randy neměli v tomto směru problém. „Komise máme naplněné. Jejich obsazování se ani moc nebojím,“ říká Pavel Randa. Několik lidí sice bylo třeba nově doplnit, ale povedlo se to jak ve městě, tak ve vesnicích, které pod Trhové Sviny patří a jsou tam samostatné okrsky. Někam ale budou dojížděti členové z Trhových Svinů.

Roznesené už mají v Trhových Svinech i volební lístky. „Já už je mám na stole,“ zmínil Pavel Randa.

Města v regionu jsou zároveň místem, přes které se předávají volební lístky na menší sídla. V Týně nad Vltavou si poslední obce vyzvedly lístky tento týden, jak zmínila pro Deník Jana Havlíková, vedoucí odboru vnitřních věcí městského úřadu.

O voličské průkazy
lze ještě žádat

Voličské průkazy vydávají zájemcům jednotlivé obce. Písemná žádost o vydání voličského průkazu musela být doručena příslušné obci nejpozději do pátku – do 16 hodin. Osobně lze požádat o vydání voličského průkazu nejpozději do středy 10. ledna 2018 (do 16 hodin). Pro případné II. kolo volby prezidenta lze písemně požádat o vydání průkazu nejpozději do pátku 19. ledna 2018 (do 16 hodin) a osobně mohou voliči požádat o vydání voličského průkazu pro II. kolo nejpozději do středy dne 24. ledna 2018 (do 16 hod.).

Také v Týně budou vydávat volební průkazy. „Zatím máme 71 žádostí o vydání,“ říká Jana Havlíková a připojila, že poslední žádosti poštou nabírali v pátek. Osobně ale voliči mohou přijít pro průkaz ještě do středy a podle Jany Havlíkové jich určitě ještě řada přijde. Pro srovnání, na parlamentní volby vloni v Týně vydali 78 průkazů.

Na hlasování o příštím prezidentovi se chystají i menší obce. Třeba v Mydlovarech je podle starosty Petra Ciglbauera obsazen volební okrsek nominacemi za politické strany a doplněn obcí. „Máme jeden okrsek. Dva členové jsou za strany,“ přiblížil Petr Ciglbauer s tím, že další členové komise jsou nominováni obcí. V Úsilném využili podle starosty Pavla Kašpárka osvědčené mladé tváře. „Máme vždycky jeden okrsek. Čekal jsem problémy, ale kupodivu jsme komisi obsadili bez obtíží. Máme kádr mladších, jsou dobrá parta,“ naznačil Pavel Kašpárek, v čem je tajemství úspěchu. Volební lístky začali v Úsilném distribuovat včera.

Vrchní dozor nad volbami v regionu bude mít krajský úřad. Podle tiskového mluvčího úřadu Radka Šímy budou pracovníci kraje v průběhu hlasování provádět kontroly volebních místností.

Ilustrační foto
Volby prezidenta se blíží, zájem o průkazy je velký