„Je třeba okamžitě zahájit práce, jež povedou k dokončení obchvatu města a vzniku podzemních parkovišť v centru,“ míní lídr kandidátky a dlouholetý primář gynekologického oddělení českobudějovické nemocnice Petr Sák.

Jak doplňuje, právě neúnosná situace v budějovické dopravě má negativní dopad i na zdraví obyvatel. "O škodlivém vlivu exhalací na dýchací cesty a kardiovaskulární systém není pochyb. Také každodenní stres, který zažíváme kvůli dopravním zácpám a nebezpečným situacím v dopravě, ovlivňuje naši imunitu a může vést k civilizačním chorobám.

"Podle našeho názoru je problém v tom, že se obchvat města staví příliš pomalu," dodává trojka na kandidátce do komunálních voleb a kandidátka do senátu Blanka Jakubcová Sýkorová. "Městu velmi chybí také severní a jižní spojka. Chceme se proto zasadit o co nejrychlejší dokončení původního plánu dopravních staveb. A to se neobejde bez systematického využívání dotačních titulů.

V otázce dopravy je podle ní nutné řešit i problém parkování, a to výstavbou podzemních parkovišť po vzoru jiných měst. "K využití se nabízí prostor Mariánského a Senovážného náměstí," navrhuje s tím, že myšlenku už konzultovali i stavební odborníci a nevidí důvod, proč záměr nerealizovat. Stranou by neměla zůstat ani otázka parkovacích kapacit na sídlištích.

Zástupci hnutí slibují, že téma dopravy nenechají ležet. "Jsme rozhodnuti za tématem tvrdě jít, použít systematický tlak na příslušná místa, případně i sáhnout k prvkům občanské nespokojenosti," říká předseda hnutí Zdeněk Kubec. Právě proto vznikla i zmíněná petice, kterou mohou občané podepisovat až do 4. 10. K dispozici je v TJ Start na Sokolském ostrově, ve Snack Baru v Piaristické ulici, v areálu Golf klubu na Hluboké, 22. 9. bude součástí akce Ahoj Vietname na náměstí Přemysla Otakara II či na Budvar Festu na výstavišti, podepsat ji lze i před hokejovými zápasy v Budvar aréně.

Hnutí hodlá zlepšit také péči o zdraví, podmínky pro seniory, bezpečí, pořádek a sportovní možnosti. "Právě téma seniorů nás doslova irituje," vysvětluje Zdeněk Kubec. Chceme jim vytvořit podmínky pro aktivní život. Vzniknout by měla rada seniorů s vlastním rozpočtem, ze kterého by financovala kulturní, společenské či sportovní akce pro seniory. Důležitá bude i jejich propagace tak, aby o nich cílová skupina dobře věděla. Důležité je i věnovat se problematice seniorů, kteří už potřebují pomoc. Současná kapacita domů s pečovatelskou službou je nedostatečná, město se do budoucna neobejde bez vybudování dalšího," doplňuje Blanka Jakubcová Sýkorová.

S tím úzce souvisí i další podobné téma - vybudování hospice přímo v Českých Budějovicích. "Je tu biskupství a zdravotně sociální fakulta, které se mohou stát partnery tohoto záměru. Aby téma nezapadlo v předvolebních slibech, rozhodli jsme se už nyní věnovat výtěžek charitativního golfového turnaje na vznik první studie budoucího hospice," nastiňuje Petr Sák.

Hnutí Pro zdraví a sport kandiduje v Českých Budějovicích poprvé. Nabízí kandidátku s řadou známých osobností a v programu slibuje důrazné řešení problémů, které město trápí. V osmdesáti městech a obcích usilovalo o hlasy voličů již v minulých komunálních volbách a v sedmdesáti z nich uspělo.