V pátek to řekl hejtman Jiří Zimola (ČSSD) v reakci na kauzu radního pro rozvoj venkova a životní prostředí Václava Kučery (KSČM), který dříve spolupracoval se Státní bezpečností.

„Musíme si umět představit všechny možnosti, byť nejsme zastánci řešení, aby současná koalice skončila," sdělil Jiří Zimola, jenž spolu se svými spolustraníky o tématu ve středu večer jednal na zasedání krajského výkonného výboru a zastupitelského klubu ČSSD. „Není to problém koaliční, ale personální problém jedné z koaličních stran, konkrétně KSČM," okomentoval minulost Václava Kučery Jiří Zimola.

Jihočeští sociální demokraté komunistům vzkázali, že by měli aktivně zvážit další setrvání Václava Kučery 
v radě kraje.

O případné Kučerově rezignaci jednal zastupitelský klub KSČM ve středu. Svému stranickému kolegovi komunisté odstoupení z funkce nedoporučili s tím, že spolupráce s StB není problém, který by radnímu bránil ve výkonu volené funkce.

O dalším politickém osudu uvolněného radního by představitelé jihočeské KSČM měli znovu jednat začátkem příštího týdne.

Jiří Zimola zdůraznil, že problém musí být vyřešen ideálně ještě v příštím týdnu, nejpozději však do 7. března, kdy se uskuteční zasedání krajských zastupitelů. Ti by měli mimo jiné rozhodovat o nástupci radní pro školství a kulturu Vítězslavy Baborové (KSČM), jež rezignovala začátkem února.