Volební štáb ODS v Českých Budějovicích. Jan Zahradník získal díky preferenčním hlasům jediný mandát této strany za jižní Čechy,19.52-S výsledkem voleb je spokojený Karel Pražák, jihočeský lídr kandidátky hnutí Úsvit, který s největší pravděpodobností získá i poslanecký mandát. „Znamená to velký závazek, který jsem připraven naplnit, i když je to pochopitelně velký zásah do mého života," komentoval. V současné chvíli má podle jeho názoru ČSSD coby vítězná strana povinnost pokusit se sestavit vládu.

19.50 - Jihočeský lídr kandidátky ODS a zároveň úřadující předseda strany Martin Kuba se pro Deník vyjádřil, že není pochyb, že ODS utrpěla drtivou porážku ve všech regionech. „Je to součet řady historických chyb, které se nedaly v krátké době napravit," řekl.

To, že se mu ani nepodařilo získat poslanecký mandát, však jako úplný neúspěch nevnímá. „Když se podíváte na preferenční hlasy, zjistíte, že mám třináct procent a v ODS není mnoho dalších lidí, kteří by tolik získali. V jižních Čechách jsme měli fenomén Jana Zahradníka, osm let populárního hejtmana. Prohru s ním nelze hodnotit jako neúspěch," dodal.

Na snímku oslavují lidovci návrat do Poslanecké sněmovny. Vlevo Robert Huneš, vpravo Jaromír Talíř.19:42 - Ve volebním štábu KDU-ČSL, který našel zázemí v restauraci na Lannově třídě v Českých Budějovicích, je veselo. Lidovci oslavují návrat do Poslanecké sněmovny. U piva nebo kávy se tady ale sešlo jen několik lidí, kromě dalších i místopředseda okresního výboru KDU-ČSL Jaromír Talíř nebo kandidát do Poslanecké sněmovny Robert Huneš. Špičky jihočeské kandidátky odjely za svými spolustraníky do Prahy. „Návrat do Poslanecké sněmovny potvrzuje, že strana má na politické scéně své místo," řekl Jaromír Talíř. „Je to v historii republiky poprvé, kdy strana, která z Poslanecké sněmovny vypadla, se do ní zase vrátila. Jsem přesvědčen, že teď bude o KDU-ČSL více slyšet," doplnil. Nadšení neskrýval ani Robert Huneš. „Výsledek je svým způsobem revoluční, je to pro nás radost a naděje," řekl Robert Huneš, který sobotu neprožil jen sledováním volebního zpravodajství. „Šel jsem si zaběhat, zvládnul jsem sedmikilometrovou trasu. Krásně jsem si pročistil hlavu a také se pokochal krásami podzimu. Volby nejsou všechno."

19.23 - TOP 09 tráví sobotní večer na českobudějovickém náměstí ve Zvonu.Jihočeská TOP 09 tradičně sídlí v hotelu Zvon na českobudějovickém náměstí. Panuje tu poměrně pozitivní nálada. Podle slov lídra Zdeňka Bezecného voliči vystavili bývalé vládnoucí koalici trvdý účet. Dodal, že TOPka přišla o 15 mandátů, ODS o více než dvakrát tolik. "Jsem rád, že TOP 09 ukázala, že není stranou na jedno použití a jako konzervativní strana obhájila svou přítomnost ve sněmovně," pousmál se Zdeněk Bezecný a dodal, že další vývoj bude záležet na postoji prezidenta Miloše Zemana a Andreje Babiše, který se svým hnutím ANO získal přes 18%. "Především prezident se nesmí zříct své zodpovědnosti," byl přesvědčen. Podle Zdeňka Bezecného strana TOP 09 míří do opozice. "Zde musíme být pravicovou alternativou," uzavřel.

19.10 - Výsledky voleb odrážejí nejvic ze vseho mimořádně vysokou míru frustrace ve společnosti. Na rozložení sil v budoucím parlamentu je pro mne ovšem sympatické jedině to, že se komunisti snad nedostanou k moci, komentoval výsledky voleb šéf činohry Jihočeského divadla Martin Glaser.

18.51 -Konečné výsledky voleb na Českobudějovicku: 1. ČSSD (18,38 %), 2. ANO 2011 (17,91 %), 3. TOP 09 (14,70 %), 4. KSČM (14,63 %), 5. ODS (8,44 %).

18.32 -„Překvapil mě výsledek vítězné ČSSD, myslel jsem, že podle průzkumů budou mít víc procent hlasů. Přijde mi,  že se do parlamentu dostalo moc stran a budou muset dělat velkou koalici, ve které se těžko domluví," uvedl třiasedmdesátiletý důchodce Jan Hanzal z Písku.

18.15 - „Volby mě určitě překvapily. Myslím si, že těžko budou dávat koalici dohromady, především mě překvapil výsledek politického hnutí ANO. Doufám, že Andrej Babiš dodrží své slovo a nepůjde do vlády," řekla čtyřiašedesátiletá Marie Gajdošová z Myšence na Písecku.

17.37 -Václav Král, kandidát za ODS:  Náš výsledek považuji za špatný, i když se přiznám, že jsem čekal ještě horší. Jsem rád, že ODS zůstala parlamentní stranou a že budeme mít zástupce za jižní Čechy. Myslím, že pan Zahradník bude dobrým poslancem.

17.36 -Výsledky voleb v Písku: ČSSD 20,41 %, TOP 09 16,60%, ANO 15,88%, KSČM 15,43%, ODS 8,17%, Úsvit 6,44%, KDU-ČSL 4,88%, Zelení 3,19%, Svobodní 2,63% a Piráti 2,59%. Volební účast 60,86%

17.35 - Českokrumlovsko má spočteno. Volby zde vyhrála Česká strana sociálně demokratická (19,85%), druhé je ANO 2011 (18,18%) a třetí Komunistická strana Čech a Moravy (17,03%). Volební účast byla 56,06%. Pořadí v Českém Krumlově (volební účast - 57,96%): 1. ČSSD (19,46%), 2. ANO 2011 (16,60%), 3. TOP 09 (15,45%). Pořadí v Kaplici (volební účast - 53,97%): 1. ČSSD (22,38%), 2. KSČM (19,04%), 3. ANO 2011 (18,02%).

17.20 - Preferenční hlasy katapultovaly Jana Zahradníka z 11. místa jihočeské kandidátky ODS do Sněmovny. "Jako poslanec se chci věnovat především jihočeským tématům, například dálnici D3," řekl.

17.16 -V sídle ČSSD v Českých Budějovicích nevládne zrovna nadšení z dosavadních výsledků. V krajském sídle se sešli především kandidáti z dolní části kandidátní listiny, kteří napjatě sledují sčítání jak na internetových serverech, tak na velkoplošné obrazovce, kde běží volební studio ČT. Všichni z čela kandidátky jsou již v Praze a své spolustraníky telefonicky před chvílí zdravili. Nad volebními výsledky zatím vládnou mírné rozpaky. Otázku vyvolávají úvahy nad možnou koalici

17.03 -Na snímku ze štábu kandidátů bloku Hlavu vzhůru je vlevo lídr jihočeské kandidátky Michal Doktor.Představitelé hnutí Jihočeši 2012, kteří do voleb šli pod hlavičkou volebního bloku Hlavu vzhůru, se po 16. hodině sešli v kanceláři hnutí na Žižkově třídě v Českých Budějovicích. Celkem se tady čeká účast asi deseti kandidátů a navzdory volebnímu výsledku bloku (po sečtení 98,57 % hlasů zisk v Jihočeském kraji 0,56 % hlasů) panovala v kanceláři veselá nálada. Kolem půl páté dorazil i lídr jihočeské kandidátky Michal Doktor. „Naše kandidatura byla pokusem nabídnout alternativu středopravým voličům. A řekněme, že tento pokus nevyšel," zhodnotil výsledek voleb Michal Doktor s tím, že v hledání příčin neúspěchu se nechce unáhlit. Celkový výsledek voleb pak vnímá jako patovou situaci. „Výrazná animozita mezi KDU-ČSL a TOP 09 vylučuje životaschopnou spolupráci těchto dvou stran. Jazýčkem na vahách toho, zda vznikne levicová, nebo středopravá vláda, tak bude absolutně nevypočitatelný Andrej Babiš," řekl Michal Doktor, jenž má plán pro nejbližší dny jasný: více se starat o sebe i své nejbližší.

16.48 -Zdá se, že poslanecký mandát za jihočeskou ODS získa Jan Zahradník. Kolegové ve štábu už mu gratulují.

16.35 -Ve štábu ODS v Českých Budějovicích je asi patnáct lidí. Na velkém plátně sledují průběžné výsledky. "Je to bramboračka," komentuje starosta Rudolfova Vít Kavalír. Na místě je i Jan Zahradník, který v kraji dostavá hodně preferenčních hlasů.

ODS se blíží zásadní poražce, komentuje právě Martin Kuba v televizi.

16.33 -Táborské Staré Město si tradičně udrželo pravicový směr. Jen v okrsku číslo 5 vyměnili ODS za TOP 09. V okrsku číslo 1, přičemž oba sídlí ve škole na náměstí Mikuláše z Husi, si topka vítězství obhájila. Za tato dvě volební místa nasbírala 229 hlasů a za sebou nechala ANO se 171 hlasem. V jedničce ale měli malou účast, jen 46,62 procenta, zatímco v pětce přišlo k urnám 72,98 procenta voličů.

16.24 - V rámci obce s rozšířenou působností byla Třeboň místem sčítání celkem 38 volebních okrsků. Jako první se ke sčítání jako tradičně dostavili představitelé volební komise z obce Záblatí, a to ve 14:31. V Záblatí volilo 66 voličů plus 7 na voličský průkaz. Vzhledem k tomu, že Třeboň je lázeňský městem, očekávalo se, že volit zde budou i klienti lázní. Z Bertiných lázní se klienti dostavili většinou do volební místnosti v Loutkovém divadle na Masarykově náměstí. Na voličský průkaz zde volilo celkem 162 lidí. Ještě vyšší číslo zaznamenali v Lázních Aurora, kde je volební okrsek přímo v budově lázní. Na speciálním seznamu měli nahlášenu původně jednu voličku s voličským průkazem. Nakonec jich přišlo celkem 241.

Volební štáb Strany zelených v Českých Budějovicích sídlí v kavárně Horká vana.

16.20 - Jihočeští Zelení sledují průběžné výsledky v čekobudějovické kavárně Horká vana. Dobrá nálada zde ale panovat nemůže, protože strana je stále pod klíčovou hranicí 5%, v tuto chvíli pro Stranu zelených hlasovalo 2.8% voličů. Lídr jihočeské kandidátky Stanislav Kovář očekává ještě lepší výsledek. "Čekáme, že náš zisk ještě poroste. Snad překročíme 3%, která umožní straně pokračovat v naší politice a pomůže v dalších volebních výsledcích," řekl lídr Stanislav Kovář. Zelení si na jihu Čech vedou dobře se ziskem přes 3%. "Ve větších městech snad bude výsledek ještě stoupat," doufal Stanislav Kovář a okomentoval i volební účast. "Očekávali jsme účast okolo 60%," uzavřel s úsměvem. 

16.10 - Na Prachaticku je v tuto chvíli zpracováno 95 volebních okrsků z celkového počtu 108. Nejvíce hlasů zatím získala ČSSD, a to 3818 z celkového počtu 18 229 sečtených hlasů.

16.00 - Výsledky hlasování jsou už známy v několika obcích krumlovského regionu. Například v Benešově nad Černou zvítězili KSČM (20, 23 %), druzí jsou ČSSD (19, 64 %) a třetí ANO 2011 (18, 07%). Stejné strany bodovaly i v Bohdalovicích. Zde lidé nejvíce podpořili ANO 2011 (26 %). Patem skončily volby v Boleticích, první místo připadlo KSČM i ČSSD. Obě strany volilo 29, 87 % voličů.

15.46 - Na Jindřichohradecku už je sečteno více než 50 procent všech okrsků. Zatím vede ČSSD s 24,94 procenta před druhou KSČM s 18,57 procenta. Třetí stranou je ANO 2011 s 14,51 procenta. Volební účast lehce překročila hranici 60 procent.Nejmenší volební místnost na Jindřichohradecku byla ve Stajce, kde ji supluje pouze mobilheim postavený uprostřed vsi. Přesto se malý okrsek obce Hatín, kde volí pouhých padesát voličů, může pochlubit pozoruhodnou volební účastí. Již dnes v 10 hodin zde mělo odvoleno osmdesát procent voličů a k dalším právě vyráželi členové volební komise Zdeněk Longín a Ladislav Vlk s přenosnou urnou. Karavan ve kterém se nachází urna je náhradou za knihovnu, která je právě v rekonstrukci a zapisovatel Ladislav Krajíc si jej nemohl vynachválit. "Myslím, že to obec vyřešila dobře a líbí se mi tady možná víc než v normální místnosti. Je to světlé, útulné, je tu teplo a máme všechno po ruce," pochvaloval si zapisovatel.

15.44 -Obec Kvilda na Prachaticku má volební účast 75,38%, voliči tu odevzdali 159 platných hlasů. Nejvíce jich získala TOP 09, a to 44.

V Prachaticích jsou zpracované 3 okrsky z 9. Volební účast je v nich 58,25%. Nejvíce hlasů získala zatím ČSSD, a to 24,54%. Ve Vimperku je zatím sečtený jeden okrsek, volební účast je v něm 60,41% a nejvíce hlasů, 86, získala ČSSD.

15.42 - Do půl čtvrté bylo z Tábora spočítáno 9 z 41 okrsků. Dvakrát v nich zvítězila ČSSD, třikrát KSČM a čtyřikrát ANO. Na nové uskupení vsadili v Náchodě, Zárybničné Lhotě, Větrovech a ve Stoklasné Lhotě.

15.36 - Obec Křišťanov má volební účast 36,84%. Z 95 zapsaných voličů jich přišlo 35. 8 hlasů získalo ANO 2011. Tato obec má obvykle jednu z nejmenších volebních účastí na Prachaticku.

15.25 - Ve Stříteži u Kaplice  se dá říci, že to na celé čáře vyhrála ANO 2011. Získala 24, 59 procenta hlasů. K volbám přišlo 59,49 procenta z celkových 311 voličů. Na druhém místě se ocitla ČSSD s 16,93 procenta hlasů těsně následována  KSČM se 16,39 procenta hlasů. Úsvit přímé demokracie T.  Okamury si vydobyl  9,83 procenta hlasů. TOP 09 8,74 procenta, ODS 7,10 procenta. Několik málo hlasů tu získaly i další strany.

15.21 - V nejmenším volebním okrsku na Strakonicku v Milčicích, které patří pod Blatnou, měli opět vysokou volební účast. Tentokrát to bylo 90,48 procenta. Z 21 voličů zapsaných ve seznamu jich přišlo volit 19. Sedm hlasů tam získala ODS, čtyři hlasy KSČM, tři ČSSD, dva TOP 09 a po jednom politické hnutí Změna, KDU–ČSL a Úsvit přímé demokracie T. Okamury.

15.20 - V sídle jihočeské ČSSD je zatím klid, na místě je současná poslankyně Vlasta Bohdalová: "Do Prahy do hlavního volebního štábu pojedu žlutým autobusem, nervozitu z výsledku voleb jsem zaháněla v kuchyni, vařila jsem záměrně možná co nejvíce složité jídlo abych přišla na jiné myšlenky." Do jihočeského volebního štábu před chvílí přišel i náměstek primátora Petr Podhola.

15.18 - V Babicích na Prachaticku dosáhla volební účast 45%, nejvíce hlasů tu získalo ANO 2011, a to 25%, po 19,44% pak  ČSSD a TOP09.

63 voličů přišlo ve Chvalovicích, 17 hlasů tu získala ČSSD. V Němčicích je volební účast 63,92%, 26,73% získalo ANO 2011.

V Pěčnově zvítězila ČSSD s 25% z 56 odevzdaných hlasů, v těšném závěsu je ANO 2011, které získalo o jeden hlas méně.

Ve Strunkovicích nad Blanicí se k volbám vydalo 62,9% voličů. Nejvíce hlasů, 11, pak získala KSČM. V Tvrzici volilo 56,12% zapsaných volišů, 34,54 procent hlasů získala KSČM. V Jezdci volilo z 59 zapsaných voličů 38 obyvatel, volební účast je tak 64,41%. 8 hlasů získala ČSSD. Ve Vrbici zvítězila s 29,41% KSČM, ve  Zdíkově pak ČSSD s 20,63%, následuje ji KSČM, která získala o jeden hlas méně. Celkem tu bylo odevzdáno 126 platných hlasů.

15.17 - V táborském 40. okrsku ve Stoklasné Lhotě vyhrálo ANO nad ČSSD o dva hlasy. Na třetím místě je ve Stoklasné Lhotě TOP 09 a na čtvrtém KDU – ČSL. Volební blok Hlavu vzhůru, s nímž se spojil i exprezident Václav Klaus tady nezískal ani jeden hlas a porazili ho například i Piráti.

15.15 - Ve Věžovaté Pláni na Českokrumlovsku, kde je 105 voličů,  dosáhla volební účast  74,29 procenta. Tady obyvatelé své hlasy rozdrobili do poměrně mnoho stran. V Pláni vyhrála TOP 09 s 23,37 procenta hlasů. Následují ji  KDU-ČSL 19,38 procenta,  ANO 2011 14,28 procenta,  ODS 9,09 procenta, ČSSD a  Úsvit mají po 7,79 procenta, KSČM 6,49 procenta, 3,89 procenta Strana zelených, 2,59 procenta Strana práv občanů Zemanovci a po 1,29 procenta Strana svobodných občanů, Česká pirátská strana, Hlavu vzhůru - volební blok a Strana soukromníků ČR..

15.00 -
Jako první do táborského sčítacího centra dorazily komisařky ze Stohlasné Lhoty. Ve 40. táborském okrsku měli 90 voličů. „Odvolilo přibližně šedesát procent, to je docela dobré," hodnotila předsedkyně Jana Ratajová (vpravo),  která jako první přinesla výsledky i při prezidentské volbě. Do centra města to mají zhruba šest kilometrů a za kliku jeho dveří vzala ve 14.30 hodin.

14.59 - Na Českokrumlovsku jsou jako první známy výsledky v nejmenší obci Zvíkově. Voličů je tu 65, volební účast 56,92 procenta. Ve Zvíkově vyhrála KDU-ČSL, která získala 32,43 procenta hlasů. Na druhém místě je ANO s 27,02 procenta hlasů a na třetím TOP O9 s 16,21 procenta. ČSSD tu získala 13,51 procenta. Dále  Úsvit T. Okanuty 5,40 procenta, Česká pirátská strana a Hlava vzhůru po 2,70 procenta.

14.57 - 52,29%je volební účast v Želnavě na Prachaticku, kde přišlo ze 109 voličů 57 zapsaných. 41,07% získala KSČM, a to 23 hlasy.

V Olšovicích je volební účast 48,89%, 22,72% získala ODS, a to s 5 hlasy.

14.54 - Stoprocentní volební účast při parlamentních volbách na Písecku zaznamenali naposledy v roce 2002 v Okrouhlé. Letos tu přišlo 84,48 procent voličů, kteří dali nejvíce hlasů KSČM (28,57%), před ČSSD 16,32%, shodně 12,24% získaly ODS, Úsvit a ANO.

14.49 - V Budkově na Prachaticku volilo 48 obyvatel, tedy 63,16%. Vítězí KSČM se 13 hlasy (27,08%), druhá je ČSSD s 12 hlasy a třetí KDU-ČSL se 6 hlasy.

Další sečtenou obcí jsou Malovice, které mají zatím nejvyšší volební účast, a to 73,49%. Vítězí Ano 2011 s 18,33%.

14.47 - V Čéčově ulici v Českých Budějovicích sídlí volební štáb Komunistické strany. Petr Braný, dvojka jihočeské kandidátky, při sledování prvních průběžných výsledků o spokojenosti mluvit nemůže. "Volební účast je nižší, než se čekalo," řekl a doplnil, že kvůli účasti se do sněmovny může dostat více politických stran. "Mohlo by to ovlivnit povolební vyjednávání. U nás je důležité, jestli budeme třetí nebo čtvrtí," pokračoval Petr Braný a vysvětlil, že KSČM v Jihočeském kraji hraje o tři až čtyři mandáty. Dodal také, že strana bojuje o druhé místo v republice i kraji.

14.42 - 34 minut trvalo sčítání hlasů v Horní Vltavici. Drtivým počtem vyhrála KSČM. Komise právě odjíždí předat výsledky statistikům.

Ve Dvorech bylo zapsaných 66 voličů, k volbám jich přišlo 41, tedy 62,12%, shodně získaly po 8 hlasech ČSSD a KSČM (19,51%), následuje KDU-ČSL se 7 hlasy (17,07%) a  TOP 09 s 5 hlasy (12,19%)

14.41 - Na přebírací místo do Strakonic dorazily jako první výsledky z Kuřiman. Nejmenší obec na Strakonicku přijela ve 14.25, měla 23 voličů.

14.39 - První výsledky parlamentních voleb z Písecka jsou na světě: v Myslíně vyhráli komunisté s 35,89 procenty, před ODS 15,38%, ANO a ČSSD obě 12,82%, Úsvitem 10,25%, KDU-ČSL 5,12%.

14.37 - V nejmenší a co do průměrného věku obyvatel nejstarší obce na Písecku v Minicích pojali voliči volby zodpovědně. Přišlo jich 82,86 procenta. Vyhrála tu ODS s 20,68% před ANO 17,24% a KDU-ČSL 13,79%. TOP 09 a KSČM získaly 10,34%.

14.35 - Starosta Zvíkovského Podhradí na Písecku František Blažek: "Doufám, že tyto volby něco změní i pro nás v malých obcích. Nemáme možnost čerpat dotace  z Programu rozvoje venkova, který není v souladu s Plánem územního rozvoje Jihočeského kraje, a tak rozvoj turismu na Orlicku pokulhává. O tyto dotace jsme žádali již několikrát, vždy neúspěšně. Tento program je ještě záležitostí lobbistů a kmotrů. Sedmdesát procent dotací jde na akce soukromých osob a jen asi třicet procent pro obce."

14.30 - Jako první spočítali volební hlasy na Prachaticku tradičně v Lužici. Voličů na seznamu bylo 37 a k volbám jich přišlo 25, volební účast je 67,57%. Zvítězila ODS, která  dostala 6 hlasů, druhá KDU-ČSL dostala 5 hlasů, KSČM 4 hlasy, po dvou hlasech pak ČSSD, Strana svobodných občanů, Česká pirátská strana a Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury, po jednom hlase TOP 09 a ANO 2011

14.13 Ve 14.12 dorazili do sportovní haly v Českých Budějovicích zástupci první okrskové komise - z obce Vlkov. "Jsme spolu v komisi už od revoluce a nepamatuji, že bychom někdy nedorazili do sčítacího střediska jako první," komentují Marie Vondrášková a Jana Plánská. Nikdo jiný zatím výsledky nepřivezl.

14.12 - Ve volební místnosti 15. okrsku v Táboře, což je ZŠ Borovská Pražské Sídliště, v pátek kolem 15. hodiny omdlela starší volička. „Za zástěnou jí upadla občanka, a když se pro ni sehnula, upadla a omdlela. Než přijela záchranka byla naštěstí zase při vědomí, přesto ji ale odvezli do nemocnice," uvedl Vladimír Helma, vedoucí odboru vnitřních věcí táborského úřadu. Jinak byl podle něj průběh bezproblémový, zasahovat v Táboře nemuseli ani městští strážníci. Účast v Táboře byla vyšší v pátek, kdy odvolilo asi 45 voličů.

14.00 - Volební místnosti jsou uzavřeny.

13.55 - Bechyně, okrsek v ŽŠ Školní ulice: Jak naznačila zapisovatelka Eva Rieszová pár minut před 14. hodinou, už se na výsledku v tomto okrsku moc nezmění. „Dopíjíme kávu a začneme se sčítáním, už asi nikdo nepřijde. Počítám, že sečteno budeme mít tak kolem 16. hodiny, protože z 677 voličů odvolilo 64,1 procenta," řekla ve 13.45 hodin Eva Rieszová. Průběh voleb tady byl bez problémů, všichni voliči měli platný občanský průkaz nebo pas, na voličský průkaz jim v okrsku číslo 2 odvolilo šest lidí. Účast Eva Rieszová hodnotí jako standardní, neboť v roce 2010, kdy měli v seznamu 780 voličů, přišlo k urně 65,64 procenta voličů. Nejvíce hlasů tady dali TOP 09, která si prvenství udržela i za celou Bechyni.

13.53 - Těsně před uzavřením volebních místností už je jasná, že jediná obec na Prachaticku, která před třemi lety dosáhla stoprocentní volební účasti, tentokrát svůj výsledek nezopakuje. V tuto chvíli odvolilo zhruba 75% zapsaných voličů.

13.40 - Pětašedesát procent z více než sedmi stovek voličů si už odškrtli na voličských seznamech komisaři ve volební místnosti, která sídlí v mateřské škole v Boršově nad Vltavou. Volilo tu i sedm lidí s voličskými průkazy, většinou ti, kdo jsou u někoho z Boršovských na návštěvě. Ani hodinu před koncem voleb tu nebylo liduprázdno. Zájemci o hlasování se trousili stále. Ve 13 hodin tu vhodil svůj hlas do urny i Roman Breda. „Jsem rád, že jsem se sem vůbec dostal, musel jsem se překonat, mám asi střevní chřipku," poznamenal. Navzdory vysoké volební účasti jsou ala chvíle, kdy je v místnosti úplný klid. Někteří členové komise si jen tak povídají, Iveta Lejčarová se čas snažila využít studiem. „Za dva týdny mě čeká zkouška z veřejné správy," vysvětluje.

13.30 - V sídle okresního výboru KSČM v českobudějovické Čéčově ulici je z kandidátů Bohuslav Mrázek, místostarosta Zlivi. „Po dobu voleb máme vždy na okresním výboru službu," říká Bohuslav Mrázek s tím, že mnoho kandidátů ale nečeká. Po 14. hodině by měl zajít poslanec Petr Braný, který ale potom hned pojede na výkonný výbor do Prahy a ostatní kandidáti jsou podle Bohuslava Mrázka ze vzdálenějších míst a do Budějovic dnes nezamíří.

Vždy se ale několik zájemců o výsledky voleb v domku v Čéčově ulici sejde. „Někteří členové zajdou," zmínil Bohuslav Mrázek. Sám očekává, že bude v Budějovicích do večera. Pak zamíří domů do Zlivi. „Chci vidět v televizi debatu od 20 hodin," říká Bohuslav Mrázek.

13.26 - Při jiných volbách, kdy bylo možné uplatnit voličské průkazy, se husinecká volební komise setkala maximálně s jedním až dvěmi případy, kdy s nimi přišli voliči k volbám. Předsedkyně Helena Kudýnová ale dnes odpoledne řekla, že při těchto volbách přišlo s voličskými průkazy už devět lidí. Filip Takáč upřesnil, že jeden z voličů, ač měl vystaven voličský průkaz, přišel volit do svého okrsku. „Když dotyčný odvolil, na místě jsme mu proto voličský průkaz odebrali, aby nemohl volit ještě někde jinde," řekl.

12.50 - Do sčítacího střediska v českobudějovické sportovní hale začínají přicházet pracovníci, kteří budou zpracovávat výsledky. Zapisují se na prezenční listinu a berou si jmenovky. Všichni by měli být na místě do 13. hodiny. Ve sčítacím středisku je 16 počítačů se speciálním programem, sejdou se zde výsledky ze 177 okrsků v regionu.

12.10 - S dopolední procházkou spojili návštěvu volební místnosti v Roudenské ulici manželé Křiklavovi. U hlasování nechyběly ani jejich dvě dcerky Mája a Violka. Zatímco Pavel Křiklava už měl volbu promyšlenou delší dobu, jeho žena se definitivně rozhodla, pro koho bude hlasovat, až na poslední chvíli. „Já jsem dokonce i kroužkovala," prozradila Eva Křiklavová. „Samozřejmě jsme před volbami doma o politice dost diskutovali," naznačuje mladá maminka, že v jejich rodině vzali rozhodování o nových poslancích skutečně zodpovědně.