Konkurzy se podle vedoucí krajského odboru školství Hany Šímové budou konat na základě novely školského zákona, která platí od roku 2012. Mnohdy se tak léty zkušení ředitelé budou o své místo muset porvat, nebo ho opustit. „Je to tak, že ředitel je nejdříve odvolán z funkce a následně jde na konkurz, na který se samozřejmě může přihlásit někdo další,“ vysvětluje Antonín Sekyrka, ředitel Gymnázia Česká v Českých Budějovicích, kterého konkurz čeká za dva roky. Dodává, že první vysvětlení, proč se konkurzy pořádají, přišlo od Zdeňka Dvořáka, náměstka hejtmanky pro školství: Důvodem je rovný přístup ke všem.

Zvláštní případ řeší Karel Hájek, ředitel vltavotýnského gymnázia, který chtěl jít za rok do důchodu. „Mám tu naplánované a rozdělané investice za miliony, rád bych to ve svém působení dotáhl do konce. Musel bych ale jít na konkurz, obhájit svou dvacetiletou práci a po roce se vzdát funkce. Ten nový systém mi přijde takový… nehezký,“ říká Karel Hájek, který by měl v listopadu patnácté výročí ředitelování.

Někteří ředitelé se k tématu nechtějí vyjadřovat, mnozí z dotazovaných vnímají proces jako administrativní a časovou zátěž. Zaznívá i: „Je to nařízení, které musíme respektovat.“

Vždy po 6 letechOd novely školského zákona v roce 2012 se konkurzy mají konat vždy po šestiletém funkčním období daného ředitele. Konají se před odbornou krajskou komisí. Zájemce o funkci ředitele musí předložit plán rozvoje školy v následujících letech.