Předvánoční nákupy potravin v sousedním Bavorsku nejsou zapovězeny. Bavorská koronavirová opatření sice říkají, že po vstupu do spolkové země z rizikové oblasti, kam spadá i Česko, je nutné nastoupit do domácí karantény, ale existuje několik výjimek.

Výslovně je vstup zakázán těm, kteří by jeli do Bavorska za sportem či turistikou. Jako turistika jsou podle Karla Matschinera, šéfa tiskového oddělení okresu Freyung-Grafenau, brány procházky v přírodě a různé turistické výšlapy na německé straně Šumavy.

Výjimka pro pendlery

Pro české pendlery platí, že mohou jezdit do práce bez omezení a nutných registrací. Všichni u sebe musejí mít potvrzení o zaměstnání.

Povinnost podstoupit každý týden test ale padla. I tak ambasáda i zástupci okresu Freyung-Grafenau vyzývají pendlery, aby se nechali testovat dobrovolně a pokud možno ve stejném režimu jako ještě v minulém týdnu. Testy nadále hradí německý zdravotní systém. „Dobrovolné testování přeshraničních pracovníků doporučujeme a je jen výhodou,“ ujišťuje Karl Matschiner s tím, že testovací místa ve Philippsreutu i ve Freyungu jsou pendlerům k dispozici. „Ve Freyungu po online objednání, ve Philippsreutu bez objednání,“ doplnil.

Masér Jihostroje Filip Hoch (vlevo) a manažer Robert Mifka
Věděli jste, že Filip Hoch z Jihostroje masíroval prezidenta?

Na čtyřiadvacet hodin bez testu, registrace a karantény mohou do Bavorska také lidi projíždějící do jiného státu unie.

V rámci příhraničního styku mohou do Bavorska přijet také lidé, kteří byli méně než 24 hodin v rizikové oblasti , tedy i v Česku, nebo na území Německa přijíždějí na méně než 24 hodin. K cestě ale musí mít pádný důvod. Tím je cesta pracovní, služební, obchodní, studijní, zdravotní, nebo rodinné důvody stejně jako obstarávání každodenních potřeb.

Vstup jen s registrací

Do Bavorska bez testu a karantény, ale s povinnou registrací mohou ti, kteří přijedou na méně než 72 hodin nebo méně než 72 hodin strávili v rizikové zemi.

V tomto případě může jít o návštěvy rodinných příslušníků, životního partnera, který nežije ve stejné domácnosti a při využívání střídavé či jiné péči o děti.

Pendleři se nemusejí registrovat vůbec, spadají do výjimek karanténních nařízení. Registrovat by se měli jen ti, kteří mají přechodnou adresu v SRN.

Zasněžené českobudějovické náměstí.
OBRAZEM: Podívejte se na adventní zasněžené budějovické náměstí

Na nákupy ano

Na nákup do Bavorska si může podle vyjádření Karla Matschinera dojet každý Čech, nákup spadá do kategorie obstarávání každodenních potřeb. Všichni ale musejí splnit podmínku, že v Bavorsku nebudou déle než čtyřiadvacet hodin.

Případný výlet na vánoční trhy je ovšem zbytečný. „Vánoční trhy jsou v Bavorsku zrušeny úplně. Výjimku má jen prodej potravin v rámci pravidelných týdenních trhů,“ vysvětlil okresní mluvčí.

Počet nových infekcí na 100 tis. obyvatel za posledních sedm dní v okrese Freyung – Grafenau.Zdroj: pnp.de

Nakažených přibývá

Počet potvrzených případů koronaviru v okrese Freyung-Grafenau v posledních sedmi dnech stoupl, podle pravidel totiž okres, kde je sedmidenní výskyt infekcí vyšší než tři sta, musí zpřísnit opatření. Proto Freyung-Grafenau od středy 2. prosince zavedl noční zákaz vycházení v době od 20 do 6 hodin. Opuštění bytu v té době je možné pouze v případě oprávněných důvodů. Více jsou omezeny kontakty v soukromých a veřejných prostorách, setkat se smí pouze dvě různé domácnosti a i tak je maximální počet lidí stanoven na pět. Roušky musejí lidé nasadit i na parkovištích a plochách před prodejnami. Venku se smí setkat jen deset lidí a i v tom případě je rouška povinná. Stejná opatření vydaly také okresy Pasov a Regen.

V celém Bavorsku jsou zavřená jsou kina, divadla, lázně, bary i restaurace s výjimkou těch, které nabízejí rozvoz nebo jídlo s sebou, i další služby kromě kadeřnictví. Opatření jsou platná do 20. prosince.