Mezi pracujícími studenty je i Jan Kubíček, student budoucího třetího ročníku. „Snižovali jsme podlahu a odváželi jsme suť," popisoval odklízecí práce minulého týdne Jan Kubíček. On sám věřící není, ale líbí se mu, jak se rekonstrukce vyvíjí a jak se kostel zvolna mění. „Od začátku, kdy tam ještě byly regály archivu, se tam udělal obrovský pokrok," pochvaluje si student.

V létě začala druhá fáze obnovy kostela. Zatím se odstranila stará dlažba podlahy a dvacet centimetrů suti pod ní. Tento týden se položil podklad pro první vrstvu betonu. Následně má nastoupit elektrikář (doposud byl kostel celý bez elektřiny), pak přijde na řadu podlahové topení a poslední vrstva betonu.

Obnovu kostela inicioval spirituál Biskupského gymnázia P. Josef Prokeš. „Na druhou etapu jsme získali 850 tisíc korun. Určitě to pokryje stavební práce, ale ještě sháníme peníze na světla," řekl Josef Prokeš s tím, že lidem možná nabídnou koupi konkrétních svítidel, tak aby v zimě mohlo být v kostele teplo a světlo.

„Má velký význam, že se obnova kostela nedělá najednou. Všichni vidíme, jak se to pomaličku rodí, člověk si toho mnohem více váží i se lidi více zapojují," poukazuje Josef Prokeš na příznivý efekt pozvolné rekonstrukce, která se uskutečňuje z dobročinných příspěvků.

To se ostatně líbí i autorovi návrhu, architektovi Josefu Pleskotovi. „Zdá se, že to celé má velký smysl. Architektura je nejlepší, když za ní stojí hybatelé – nadšení, aktivní lidé," řekl při obhlídce postupujících prací Josef Pleskot.

V další etapě obnovy by se  měly restaurovat stěny, na něž se nanese síť z plátkového zlata podle Pleskotova návrhu. Poté se doplní poslední vrstva podlah, která by měla být z litého teraca.