„První zákazník přivezl ještě loňský kvas. Většinou lidé letos budou pálit loňský kvas,“ řekl k zahájení sezony v Mlýnském údolí Jiří Merle, předseda zahrádkářů, kterým zpracovna ovoce patří. „Pokud je to dobře vykvašené, tak se tomu nic nestane,“ odmítl případné pochyby o kvalitě rok starého polotovaru Jaroslav Žákovský.


V Rudolfově i v dalších pálenicích letos čekají slabší sezonu. Důvodem je chabá úroda ovoce, hlavně toho nejdůležitějšího – švestek.


„Úroda je špatná. Švestky takřka nula, jablek málo, jen hrušky jsou,“ vypočetl Zdeněk Kalivoda z Chvalešovického lihovaru a pálenice. „Lidí je letos méně, víc se bude pálit na lihovar,“ zmínil Kalivoda na adresu menšího zájmu o pěstitelské pálení. Zatím se ve Chvalešovicích na Vltavotýnsku pálí jen sporadicky – měkčí a rychleji kvasící ovoce z léta, například třešně.


Největší tradici má na Českobudějovicku pálenice v Rudolfově, další jsou v Chvalešovicích nebo Poněšicích a nejmladší se letos poprvé otevřela zákazníkům v Hvozdci nedaleko Lišova.


Zařízní pálenice ve Hvozdci je funkční, ale ještě nemá všechny „papíry“. „Mají povolení od ministerstva zemědělství na pěstitelské pálení. Ale na provoz lihovaru potřebují povolení celního ředitelství na daňový sklad a další doklady,“ vysvětlil Milan Bercha z celní správy České Budějovice. Aby mohl lihovar obchodovat s pálenkou musí splnit třeba podmínky zákona o spotřebních daních.


V Rudolfově včera celníci obsadili destilační zařízení asi pětašedesáti plombami. „Dávají se všude, kde vznikají lihové páry a kudy protéká destilát,“ uvedl Miroslav Haboň. Ve velkých lihovarech se podle Hraboně plomby počítají na stovky. Kvůli slabé úrodě se zřejmě letos zkrátí i sezona pálení. Například v Rudolfově ji oproti minulé čekají zhruba čtvrtinovou. „Skončit bychom mohli na přelomu roku,“ řekla hospodářka zahrádkářů Jaroslava Padrtová. Minulé pálení pro rekordních 1350 zákazníků skončilo až v červnu.