Při prověřování příčin se zpočátku zdálo, že systém mohl být zahlcen tzv. roboty, či podroben nějaké formě vnějšího útoku. Mluvčí kraje Hana Brožková uvedla, že dalšími analýzami ale nebylo nasazení robotů prokázáno: „V žádném případě nezapracovali podnikavci, kteří by prostřednictvím algoritmu byli schopni předstihnout během prvních minut po spuštění podávání žádostí ostatní žadatele tak, že by se na osoby, které podávají žádosti samy, nedostalo.“ V rámci IT systémů kraje bylo zjištěno, že při podávání žádostí byli pravděpodobně aktivní zprostředkovatelé pro poskytování dotací, což je zcela legitimní. Analýza problémů ale pokračuje.

Ilustrační foto
Přetížený server naštval lidi žádající o dotaci na kotle

Podle vyjádření krajského úřadu nebyla do včerejška žádná oficiální stížnost na kolaps systému doručena. Případná stížnost bude prověřena a stěžovatel obdrží písemnou odpověď.

BUDE CHTÍT POSOUZENÍ

Krajský opoziční zastupitel Jan Zahradník (ODS) se domnívá, že systém by měl předem a důrazně upozorňovat na to, že každý žadatel musí prokázat svou autenticitu. „Klidně ať si občan nechá žádost zpracovat firmou, ale dle mě je velmi špatné, jestli systém obsadili roboti. Připadá mi jako sci-fi, že žadatelé svěří své údaje automatizovaným systémům. Ověření osobní autenticity by mělo být jiné než to rutinní, kdy se sečtou dvě čísla nebo opíše pár písmen. V případě dotací nejde např. o nějakou hru, ale o důležitou věc,“ řekl Jan Zahradník.

  Na říjnovém zasedání krajských zastupitelů a také příští týden na jednání Rady Státního fondu životního prostředí ČR, jejímž je členem, bude Jan Zahradník vyžadovat vysvětlení, co se skutečně odehrálo.