Padl totiž návrh, aby kino nedostalo od města dotaci na provoz ve výši 1,2 milionu korun, pokud nebude ochotné vyjít ve své kavárně vstříc nekuřákům.

Debatu zahájil člen rady Ivo Moravec (OPB), který se dotázal, zda by kavárna v Kotvě nemohla být nekuřácká. Připomněl, že známý režisér Emir Kusturica má kapelu, která už svým názvem propaguje nekuřáctví.

Náměstkyně primátora Ivana Popelová (OPB) se přimluvila za to, aby alespoň v době dětských představení byla kavárna bez cigaretového kouře. V tom ji podpořili i další zastupitelé.

V diskusi ale také často s uznáním padlo, že Kotva má zajímavý program včetně přenosů z Metropolitní opery v New Yorku. Záměr města podpořit kino dotací 1,2 milionu korun prakticky nikdo nezpochybnil.

Provozovatel kina Jan Turinský proměnu kavárny hned neodmítl, ale hájil kuřáky mnoha argumenty. „Je odzkoušeno, že kuřáci jsou větší konzumenti kávy. Nekuřácká kavárna by znamenala více nákladů pro městský rozpočet,“ uvedl například Turinský s tím, že kavárna by jako nekuřácká méně vynášela a bylo by tak méně peněz na krytí ztrát z provozu kina. Tím více by pak Turinský žádal po městě.

Argumentaci Turinský zakončil tvrzením, že podle jeho názoru nemají děti v kavárně co dělat. Doplnil ale, že kuřáci chodí až později, po dětských představeních, a že fungující klimatizace zaručuje, že se rozhodně nikdo v kavárně nezalyká kouřem.

Radikální návrh

S vysvětlením provozovatele ale nebyli zastupitelé moc spokojeni a debata dospěla do nečekaného finále.

Radní Tomáš Bouzek (TOP 09) navrhl, aby byla dotace rovnou podmíněna tím, že kavárna bude nekuřácká. „Špatně si vykládáte práva kuřáků a nekuřáků. Pokud si chce někdo zakouřit, ať si jde kouřit ven,“ konstatoval Bouzek.

Provozovateli kina chtěl pomoci zastupitel za ODS Jan Zahradník, který postřehl, že přízeň zastupitelů si Turinský svou argumentací nijak nezískal a kino by také mohlo skončit bez dotace a tím pádem úplně. „A kam by potom chodili na operu příznivci přenosů z Metropolitní opery,“ poznamenal s lehkou nadsázkou Zahradník. V debatě proto smířlivě apeloval na primátora, zda by nepřesvědčil koaličního kolegu, aby svůj návrh stáhl.

U Bouzka ale pochopení nenašel. „Samozřejmě návrh stahovat nebudu,“ ohradil se vzápětí lídr klubu TOP 09 a připojil poznámku v tom smyslu, že nelze čekat, že by takovou výzvu od primátora přijal.

Pak se vyrojily další návrhy. Aby byl bod stažen a projednán na dalším zastupitelstvu nebo aby se dotace podmínila pouze tím, že kouřit se v kavárně nebude jen v době dětských představení.

Nakonec ale zastupitelé dostali ke hlasování jen dva návrhy. Původní, který by dal kinu dotaci bez podmínek, a druhý, kdy měla být dotace podmíněna nekuřáckou kavárnou. Kluby se dokonce sešly i k poradě nad tímto bodem, který s přehledem zastínil třeba i jednání o prevenci kriminality v roce 2011.
Po hlasování si Jan Turinský mohl vydechnout. Peníze získal bez podmínek, ale provoz kavárny zřejmě dozná určitých změn.

Dotace pro Kotvu nebyla předmětem debaty v zastupitelstvu poprvé. Bez peněz města by ale poslední budějovický biograf svého druhu nevyhnutelně zanikl.