Jejich kolegové ve spolupráci s městskou policií okamžitě uzavřeli pro veškerý provoz i pro chodce část Hroznové, Krajinské i České ulice a evakuovali blízké domy. Opustit je muselo asi 150 lidí. „Zjišťujeme, co je uvnitř kufru," sdělil policejní mluvčí Milan Bajcura s tím, že se nemusí jednat o žádnou výbušninu. „V případě podobných oznámení ale postupujeme vždy stejným způsobem, tedy s opatrností a cílem co nejvíce snížit případné škody," doplnil Milan Bajcura.

„Vzhledem k tomu, že byl nález označen jako věc spadající do kompetence Pyrotechnické služby Policejní prezidia ČR – nástražný výbušný systém – museli všichni policisté vyčkat na výjezd svých pražských kolegů," vysvětluje dlouhé hodiny nejistoty.

„Po příjezdu pražských specialistů byl nalezený cestovní kufr rentgenován a nic nenasvědčovalo, že by zde mohl být umístěn nebezpečný předmět či výbušnina, což se po jeho otevření naštěstí potvrdilo," doplňuje Milan Bajcura s tím, že v 18.30 hodin se do prostoru mohl vrátit běžný provoz.

Nález podezřelého zavazadla omezil i provoz restaurace Masné krámy. „Chvíli po čtvrté hodině přišli policisté s tím, že mají příkaz restauraci evakuovat," popsal provozní Miloš Novotný. „Měli jsme v tu chvíli asi dvacet hostů, takže jsme je stačili zkasírovat. Pokud by byl plný lokál, bylo by to horší," doplnil Miloš Novotný.

Po uzavření restaurace sledoval policejní zásah. „Čekám, až pyrotechnici svou práci ukončí. Personál mám poblíž, takže jakmile skončí policejní opatření, restauraci znovu otevřeme," dodal Miloš Novotný. Učinit tak mohl spolu s dalším personálem až po bezmála třech hodinách. „Zásah je pochopitelně tématem debat u stolů. Nutnost uzavřít restauraci se pochopitelně promítl ve slabší návštěvě," konstatoval provozní.

Zásah zkomplikoval plány i řadě dalších obyvatel Budějovic. Centrem města chtěli například na Mariánské náměstí projít Vladislav Pazdera a Eliška Kubová z Českých Budějovic. „A narazili jsme na policejní pásku. Zaslechli jsme, že se tady bude vyšetřovat asi pět hodin. Budeme muset jít jinudy, ale na chvíli se tady zastavíme, protože jsme zvědaví," vyprávěli partneři.

„Zdá se mi, že se lidi zbláznili," poznamenala Věra Mičková z Českých Budějovic v narážce na to, že kufřík možná někdo na místě zanechal schválně. „Já potřebuji dojít jen tady za roh. Obejdu to, ale když vidím všechna ta policejní auta a uvědomím si, že by mohlo něco bouchnout, není to příjemný pocit," dodala.