Podle Karla Pražáka, předsedy Sdružení majitelů domů v centru Českých Budějovic by provoz nové linky mohl ohrozit statiku historických domů. A Karel Pražák nevylučuje, že kvůli záměru radnice dojde i na soudní spor.

Slavoj Dolejš, šéf dopravního podniku, však upozorňuje, že v Krajinské mají jezdit jen midibusy. Ty váží bez cestujících zhruba 10 tun. Když v Krajinské jezdila v minulém století tramvaj, měl jeden vůz bez cestujících 9 tun.

V ranních hodinách připomíná Krajinská ulice v Českých Budějovicích spíše náhradní parkoviště za náměstí Přemysla Otakara II. Auta lidí z z kanceláří se střídají s dodávkami, které zásobují prodejny. A mezi automobily by se ještě měly vejít vozy nové linky městské hromadné dopravy.

Město a dopravní podnik se ale o plán nové linky nebojí. Midibusy se do ulice mají vejít, pokud budou všichni dodržovat předpisy. Podle Slavoje Dolejše, šéfa dopravního podniku se bude v případě nutnosti volat městská policie, aby uvolnila nové lince MHD cestu. Město slíbilo také větší kontrolu zásobování a pohybu automobilů v ulici.

Historické snímky ukazují Krajinskou ulici v minulých dobách. Svého času zde jezdily i tramvaje.
O Krajinskou ulici vedou spor s radnicí

Podle šéfa dopravního podniku není problémem ani současný stav vozovky v ulici. Po častých dodatečně budovaných přípojkách jsou totiž v asfaltu citelné snížená místa. „Jezdíme i po horších,“ naznačuje Slavoj Dolejš, že stav vozovky nepovažuje za překážku. A odmítá i argumenty, že městská hromadná doprava nepatří na pěší zónu. A poukazuje například na Linec a jiná města.

V současné době běží na odboru dopravy budějovického magistrátu správní řízení, které má stanovit například zastávky pro novou linku. Právě zmíněné řízení ale může představovat pro novou linku skutečný problém. Do řízení se přihlásili i majitelé některých historických domů. Vlastníci se obávají o statiku nemovitostí. A pokud vlastníci neuspějí ve správním řízení na magistrátu, jsou připraveni obrátit se i na soud.
Dopravní podnik ale poukazuje na to, že veřejná doprava už Krajinskou jezdila. A náměstek primátora František Konečný dodává, že linka MHD je obsažena například i v integrovaném plánu dopravy města.

Midibusy mají jezdit Krajinskou každých deset minut. Ve zkušebním provozu (zhruba půl roku) bude cestující vozit nová linka MHD zdarma. Na trase od parkoviště v Jírovcově ulici do centra Budějovic.

Nová linka je součástí projektu rozšíření parkovacích zón o Pražské předměstí od 1. listopadu 2017.