Po čtyřech letech půjdou znovu Jihočeši v říjnu ke krajským volbám. Vybírat ale budou z menšího počtu kandidátek. Posledně se o hlasy ucházelo 23 subjektů. Tentokrát už ale na volebních lístcích nebudou například Politické hnutí PRO 2016, Strana soukromníků ČR nebo JIHOČEŠTÍ HASIČI. Kandidují však některé nové subjekty. Pozměnily se také některé koalice a například pod hlavičkou JIHOČEŠI 2012 kandidují společně s hnutím tohoto názvu také Občané pro Budějovice a Tábor 2020.

Přihlášky do voleb bylo možné podávat v úterý do 16. hodiny. Po poledni bylo evidováno na krajském úřadu 19 subjektů, v termínu pak ještě přibyli Svobodní. Deník oslovil všechny subjekty s otázkou, kdo bude lídr, ne všechny je ale zatím uvedly. Přehled přinášíme v grafice.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Musíme se připravit na nárůst nakažených. Vytvoříme síť laboratoří, řekl Vojtěch

Do 14. srpna je možné provádět v kandidátkách změny nebo je doplňovat. Pak by měl krajský úřad vydat rozhodnutí o registraci kandidátek.

V minulých volbách zvítězila ČSSD, do zastupitelstva se dostaly ještě ANO 2011, ODS, KSČM, Pro jižní Čechy, Jihočeši 2012 a KDU-ČSL.

Kdo bude usilovat o křeslo v krajském zastupitelstvu:

(pro otevření rozklikněte) Kandidátky budeme postupně doplňovat.

ANO 2011

ČESKÁ PIRÁTSKÁ STRANA

ČSSD

KDU-ČSL + TOP 09

KOALICE JIHOČEŠI 2012, T 2020, HOPB

KSČM

ODS

STAROSTOVÉ A NEZÁVISLÍ

TRIKOLÓRA S PODPOROU SVOBODNÝCH

ZMĚNA 2020