V souvislosti s hrozící epidemií koronaviru vyzvaly třeba Krajský úřad Jihočeského kraje nebo českobudějovická radnice k tomu, aby veřejnost zvážila, jestli je nutná osobní návštěva těchto institucí.

Výzva je například umístěna od čtvrtka 12. 3. 2020 na webu českobudějovické radnice. "V případě, že osobní přítomnost není nezbytně nutná, připomínáme, že se na magistrát města lze obrátit i jinými způsoby," uvedla k obsahu výzvy tisková mluvčí magistrátu Jitka Welzlová. Je možné využít:

  • telefonickou linku 386801111
  • e-mailovou adresu posta@c-budejovice.cz
  • datovou schránkou kjgb4yx
  • poštovní zásilku poslanou na adresu: náměstí Přemysla Otakara II. č. 1/1, 370 92 České Budějovice.

"Děkujeme za vstřícnost a za pochopení. Za případné komplikace se omlouváme," doplnila Jitka Welzlová. Magistrát ovšem nadále plně funguje.

Uzavření školy kvůli koronaviru. Ilustrační foto
Koronavirus: První případ na jihu, ICOM omezí autobusy

Se stejnou mimořádnou prosbou se obrátil na veřejnost už v úterý Milan Kučera, ředitel krajského úřadu. "Bedlivě prosím zvažte nutnost osobních návštěv a osobních jednání v budovách Krajského úřadu Jihočeského kraje a v co největším počtu případů, tam, kde to je možné, využijte při vyřizování svých úředních a společenských záležitostí možnosti komunikace prostřednictvím technických prostředků vzdáleného přístupu, tj. telefonu, e-mailu, datové schránky, případně poštovního spojení," požádal Milan Kučera.

"Důvodem pro omezení obvyklého osobního projednávání věcí je ochrana veřejného zdraví spočívající ve snížení rizika přenosu nákazy pobytem v prostředí se značným pohybem osob a nutností fyzického kontaktu s klikami dveří, madly schodišť, ovládáním výtahů atd. Jedná se o časově omezený požadavek, který nebude po zlepšení epidemiologické situace nadále uplatňován," uvedl dále ve výzvě k veřejnosti Milan Kučera a poděkoval veřejnosti za pochopení.

Krajský úřad Jihočeského kraje funguje i přes výše uvedený požadavek standardním způsobem.