„Při návštěvě výhledového srubu na Šumavě jsem dostala nápad, že bych mohla dělat šperky i z jeleních parohů," svěřuje se Mirka Kabešová. 

„Tak jsem se do jejich zhotovení hned pustila, ale ne klasickým způsobem, při kterém se při výrobě mysliveckých šperků používají i špičáky, tzv. grandle. Nařezala jsem jelení parohy různých průměrů a pustila se do první kolekce. Výrobky jsem doplňovala o vltavíny, které jsou vhodným materiálem, nebo o jantar."

Mirka Kabešová vyrábí šperky z paroží.Šperkařka tvrdí, že z jeleních shozů se dají dělat nejrůznější předměty. „Určitě by pánům myslivcům slušely kolekce, v nichž by byly jehlice do klopy a spony na kravaty. Zaměřila jsem se ale zatím na knoflíky a na klasické dámské plesové soupravy a sety," pokračuje Mirka Kabešová a ukazuje náušnice i náhrdelníky z drobných kotoučků nařezaného paroží.

„Na zpracování jsou nejtěžší ty nejtvrdší části těsně u lebky. Největší průměry jsou asi šesticentimetrové, ty nejmenší na konci mají necelý centimetr. Některé šperky zasadím do stříbra, mohla bych použít také bílé i žluté zlato. Od něj se pak odvíjí cena šperku, která může být i dva tisíce korun."

Mirka Kabešová vyrábí šperky z paroží.Pro inspiraci chodí Mirka Kabešová do lesa. „Dostat nápad není těžké, jak si vzpomenu na jeleny, hned se nějaký  objeví," usmívá se dívka, která nový návrh prokreslí a  pak vytvoří originální kolekci.

„Vystudovala jsem střední umělecko-průmyslovou školu se zaměřením na klenoty a ke šperkům mám blízko už od dětství," nenechává Mirka Kabešová nikoho na pochybách, že své práci skutečně rozumí.

Nouzi o materiál mít šperkařka rozhodně nebude. „Jelení zvěř u nás ročně shodí 200 kilogramů paroží, ze kterých by mohly vzniknout krásné dárky," říká ředitel NP Šumava Jiří Mánek s tím, že originální šperky připomenou místa, kde jeleni žijí.