Někteří dokonce tráví rodinnou dovolenou na biofarmách. „BIO jíme celá rodina, letos jsme byli i na dovolené v biofarmě na Vysočině“, uvedl pan Martin z Českých Budějovic.


Většina dotázaných je toho názoru, že jsou BIO výrobky zdravější, chutnější, nebo si je kupují z toho důvodu, že jsou zvířata chována v přirozených podmínkách. „Kupuji hlavně maso, protože zvířata nejsou na biofarmách chována v takových drastických podmínkách, jako na farmách klasických“, potvrdila paní Jana z Rožnova.

Odborníci BIO stravě fandí

Kladně se k BIO potravinám staví také specialistka na výživu MUDr. Milada Bäumeltová ze Zdravotního ústavu v Českých Budějovicích.
„BIO bychom do svého jídelníčku určitě měli zařadit. Životní prostředí je zatíženo látkami, které se neprojevují příznivě na zdravotním stavu jedinců, proto by se lidé měli stravovat kvalitně.“

Za zdravou stravu se platí víc

Vzhledem k velkému podílu ručního zpracování a náročnějšímu způsobu produkce, jsou BIO výrobky v průměru o 20 – 40 % dražší než potraviny běžné.
Cena se mnohdy stává důvodem, proč si lidé BIO nekupují. „Ráda bych si tyto produkty kupovala, ale jako studentka si to finančně nemůžu dovolit,“ říká vysokoškolačka Martina z Českých Budějovic.

Stále žádanější zboží

Díky narůstajícímu počtu konzumentů se stále zvyšuje počet obchodů, které nabízí produkty s označením BIO, spoustu těchto potravin můžeme najít i ve větších supermarketech. Na trhu se objevuje maso, mléčné výrobky, vejce, zelenina, ovoce a další.


„Náš obchod funguje tři roky a každoročně u nás zaznamenáváme vzrůstající počet zákazníků,“ potvrzuje Pavla Vondrušková ze Slunečnice – Centra pro zdravý životní styl.


Největší zájem je především o luštěniny, těstoviny, sojové mléko, jogurty, mouku, bezlepkové potraviny a během léta o chlazené výrobky. Také kozí a ovčí sýry jdou velmi rychle na odbyt,“ uvedla Pavla Vondrušková.


„Prodej BIO potravin vzrostl, nejžádanější jsou luštěniny, ovocné šťávy, vejce a výrobky značky Melasa,“ řekla Renata Podlahová ze supermarketu Terno.


Přestože se stále najdou tací, kteří by o BIO ani „nezavadili“, počet příznivců těchto potravin stále roste a BIO se stává součástí každodenního života.

Na biofarmách se prasátka mají jako příslovečná prasata v žitě

Spolu s rostoucím zájmem veřejnosti o biopotraviny se do centra dění dostávají i biofarmy.


Biofarma je takový statek, ve kterém člověk přírodě nijak zásadně nepomáhá. „Pracujeme tak, abychom splňovali veškeré normy. Vedeme si kompletní evidence a samozřejmě zveme i kontrolory. Nepoužívají se absolutně žádná antibiotika, steroidy, ani nic podobného,“ ujistil majitel jedné z biofarem v regionu Pavel Štěpánek.


Zvířatům se nepodávají ani žádné růstové hormony. „Když zvíře onemocní, není léčeno chemickými antibiotiky. Navíc u biofarem platí dvojnásobná lhůta po onemocnění. Znamená to, že zvíře po onemocnění dává maso nebo mléko dvakrát později než zvíře, které není z biofarmy,“ vysvětlil.


Je třeba dávat si pozor, protože není bio jako bio. „Ne vše, co má označení biovýrobek je opravdu to pravé. Největší problémy jsou u velkovýrobců, kterým jde hlavně o úspěch na trhu. U malých farmářů bývá vše bezpečné,“ dodal Štěpánek.


Za zájem o biopotraviny vděčí jejich výrobci nejen spotřebitelům, kterým zaleží na tom, co jedí, ale také médiím. „Lidé jsou více informovaní, biofarmaření se objevuje v televizi, v rádiu. V posledních letech je proto zájem o biovýrobky mnohonásobně vyšší,“ pochválil si.