Město kvůli úpravě křižovatky vymění i pozemky. Zastupitelstvo města už schválilo budoucí směnu. „Smlouva je připravena k podpisu. Město bude potřebovat zhruba 130 metrů čtverečních soukromých pozemků a za ně smění přibližně 12 metrů pozemků. Rozdíl, po dokončení a zaměření stavby, město doplatí
v ceně, která je v místě a čase obvyklá," říká náměstek primátora Tomáš Bouzek.

Zřízení čtvrtého ramene stávající světelné křižovatky má zlepšit dopravní napojení Českého Vrbného. Nová výstavba na okraji vesničky by bez odpovídajícího komunikačního napojení byla problém. „Pro náves by to byla velká zátěž, kdyby tudy měla projíždět další auta," říká například Jakub Prüher, který působí ve vodáckém areálu 
u Českého Vrbného.

A doplňuje, že pokud by byl třeba 
na hlavní silnici odbočovací pruh, nemusela by se ani zpomalit doprava na písecké výpadovce. V křižovatce se ostatně stojí už dnes, když mají zelenou auta od Bauhausu.

I podle radnice má být dopad na provoz minimální. „Nejedná se o novou křižovatku, ale pouze o rozšíření té současné o čtvrté rameno," říká tisková mluvčí magistrátu Jitka Welzlová a dodává, že provoz by to negativně ovlivnit nemělo.

Kromě odbočení k Českému Vrbnému se plánuje nedaleko i nový sjezd z kruhového objezdu u Globusu, který by vedl takzvanou severní spojku do Kněžských Dvorů.