Jahody, borůvky, houby, brambory nebo gulášek se ujmou hlavní role při jednotlivých akcích, které letos v jižních Čechách nabídne už druhý ročník Kulinářských zážitků.

Pro milovníky zajímavé zábavy a dobrého jídla je připraven seriál čtrnácti akcí.

„Začínáme cukrováním v Dačicích,“ uvedl Marcel Goetz z českobudějovického Mapového centra za Pohádkové království, které propůjčuje Kulinářským zážitkům sjednocující logo – kapra Jakuba.

Knedlíky

Některé akce se mohou pochlubit už několikaletou tradicí a tisícovkami návštěvníků, jiné se konají třeba po druhé. Všem je ale společné, že kromě dobrého jídla a pití chtějí nabídnout i neobvyklou doprovodnou zábavu.

Už pátý ročník Borůvkobraní připravují na počátek července například Borovany na Českobudějovicku. „Loni jsme měli dva tisíce knedlíků, a kdyby jich bylo pět tisíc, bylo by to stejně málo,“ ohlédla se za loňskou akcí Alena Seberová z městského infocentra.

“Letos jsme se připravili víc. Po oba dny bude mít otevřeno borůvková hospoda. Vedle borůvkových jídel bude možné ochutnat i speciální borůvkové pivo, borůvkovou limonádu nebo borůvkový likér,“ doplnila Seberová.

Akce je tento rok oproti minulým letům rozšířená na dva dny – 11. a 12. července. Borůvkový jarmark se chystá na sobotu a neděli, kdostání budou kanadské borůvky na zahrádku nebo borůvkové koláče či palačinky pro mlsné jazýčky. Zpestřením se jistě v sobotu stane borůvková módní přehlídka a vystoupení folklórních sdružení z jižních Čech a Rakouska. „V neděli se koná hlavní soutěž v pojídání knedlíků s borůvkovou omáčkou a také pro děti hry s kapříkem Jakubem a závod dvojic v prokousávání do středu koláče,“ popsala část připraveného programu Seberová.

O oblíbenosti borovanského holdu zdejšímu lesnímu ovoci svědčí i to, že kuchařky ze školní jídelny už se budou muset letos zaměřit jen na samotnou soutěž, vaření pro další akce se stane úkolem pro jiné pomocníky.

Na Českobudějovicku se v rámci Kulinářských zážitků dočkají zájemci ještě Buchtobraní v Holašovicích na Selských slavnostech, kde se bude vybírat nejlepší buchta. V září potom nabídne Hluboká nad Vltavou již čtvrtý ročník Vinobraní.

V seriálu kulinářských zážitků stojí určitě za pozornost i Rajčatobraní v Hošticích, kterého se zúčastní i Pohádkový král Zdeněk Troška, pokud mu to dovolí pracovní povinnosti při natáčení nového filmu.

„Pořádáme Rajčatobraní v rámci akce Hoštice dětem,“ uvedl Marcel Goetz a doplnil že jedním z cílů Kulinářských zážitků je vylepšení turistické nabídky v jižních Čechách a prodloužení návštěvnické sezony.

Kdo získá čtyři razítka z Kulinářských zážitků na pohled s kaprem Jakubem, na toho čeká v listopadu odměna na českobudějovickém Gastrofestu.

Petr Hejníček