Jak informoval náměstek primátora pro majetek Tomáš Bouzek (Spol. pro Bud. - Lidovci a TOP09). Správa domů nesouhlasí s prodejem. „Připravuje se dílčí oprava v rámci omezených rozpočtových možností v rozsahu výměny oken a meziokenních vložek z azbestu,“ zmínil s tím, že ani rada města prodej nedoporučila.

Náročný provoz

Světlana Procházková (ODS) uvedla, že kulturní dům Vltava znají všichni alespoň od vidění, pokud ho přímo nenavštěvují. „Koronavirus zamával nejenom s obchůdky v centru našeho města, ale pochopitelně i s podobnými velkoplošnými objekty. Provozovat ho při výpadku devadesáti procent nájemníků není žádná legrace,“ konstatovala.

Koncert v KD Vltava v Českých Budějovicích.
Kulturní dům Vltava zůstal na ocet

Navíc podle ní tvoří nedílnou architektonickou a obsahovou součást sídliště. „Budějovice budou usilovat o to, stát se Evropským městem kultury, možná by zrovna řešení tohoto objektu a revitalizace náměstí, stálo za zvážení,“ naznačila Procházková.

Koncert v KD Vltava v Českých Budějovicích.
Zájemce si koupi KD Vltava rozmyslel. Kvůli azbestu

Součást historie i současnosti

Prostor by se podle jejího názoru dal přizpůsobit tomu, co je nejvíce potřeba. „Ten dům byl postaven v nějaké době, sloužil svým účelům, nám se ho formou dražby nepodařilo prodat, a nějak se provozuje,“ shrnula fakta.

Nešťastným řešením by byl podle ní prodej developerům, kteří by ho zbořili a postavili byty, byť je jich nedostatek. „Neměli bychom od tohoto domu dávat ruce pryč, neprodávat ani pozemek pod ním,“ osvětlila Světlana Procházková s tím, že je nepsanou součástí historie i současnosti metropole.

Martin Pikous (HOPB) považuje záměr objekt odprodat již za neaktuální. „Zbavovat se takového majetku je nevhodné z pohledu kulturní infrastruktury,“ dodal svůj komentář. Stav zařízení i jeho provozování je diskutabilní. „Téma na diskusi to je, ale ne na prodej. Jsem pro navrhnutí nějakých řešení do budoucna,“ podotkl Pikous.

Jak vysvětlil primátor Jiří Svoboda (ANO), proto se hlasovalo i o zrušení původních rozhodnutí týkají se dražby. „Chtěli jsme tím dát jasně najevo, že nic prodávat už nechceme,“ upozornil. Zastupitelé tak nejen zrušili stará ujednání, ale prodej třiatričetiletého kulturáku 36 hlasy smetli ze stolu. Zmiňovanou rekonstrukci podle Tomáše Bouzka, který byl pověřen realizací, již projednávala a podpořila i dozorčí rada Správy domů.

V roce 2010 schválili zastupitelé prodej formou dražby, zájemce se však ani v jednom kole nenašel. Ani tříkolové výběrové řízení obálkovou metodou nebylo úspěšné. Kupci se sice objevili dva, ale ani jeden nesplnil podmínky. Nyní dostalo statutární město nabídku od realitního makléře zastupujícího určitou osobu ve výši 30 milionů, ale samospráva už Vltavu prodat nechce.