Lehké zklamání při pohledu na frontu před pokladnou českobudějovického územního pracoviště Finančního úřadu pro Jihočeský kraj zažívali včera  lidé, kteří sem přišli zaplatit v hotovosti daň z nemovitostí. To však brzy vystřídala úleva, že vše postupuje velmi rychle a nezřídka i přátelská diskuse s ostatními či dokonce vtipkování. „Jaképak platit daň, my všichni jsme vyhráli ve Sportce a stojíme frontu na vyplacení výhry," znělo například z řady čekajících.

Nikdo tu ale včera dopoledne nestál déle než deset minut. Fronta zatáčející chodbou až ke schodišti, se sice přes úsilí  pracovnic u přepážek nezkracovala, stále se do ní přidávali nově příchozí, ale vyřízení všeho potřebného trvalo u pokladny každému jen okamžik.

Chvíle čekání nelitovala ani Jana Nouzová z Boršova. „Jdu sem vlastně jen pro jistotu, protože si nejsem jistá, jestli údaje na složence jsou ty správné, jinak bych daň zaplatila převodem z účtu," vysvětlovala, než se dostala na řadu.

Na pokladně v té době klienty obsluhovaly dvě zaměstnankyně úřadu. „Situace se nijak zvlášť neliší od jiných dnů, kdy se blíží termín k zaplacení daně. Žádné dlouhé fronty se tu netvoří, ale pokud  někdo opravdu chvátá, lepší je přijít jindy než v pondělí a ve středu, tedy ve dnech, kdy běžně nejsou úřední hodiny," radí jedna z nich, Jana Nováková.

Na zaplacení daně z nemovitosti zbývá už poslední týden, naposledy je možné v řádném termínu zaplatit v pátek 31. května. Pokladny jednotlivých pracovišť Finančního úřadu pro Jihočeský kraj jsou do té doby otevřené denně.
Návštěva úřadu je nejjednodušším řešením i pro ty, kteří například ztratili či nedostali složenku pro placení daně z nemovitostí. Ve schránce ji měl každý mít nejpozději o uplynulém pátku. „Pokud si nejste jisti, jakou částku máte zaplatit, informujte se u svého správce daně," doporučuje mluvčí finančního úřadu Jana Králová.

Jak zaplatitPokud neplatíte za nemovitosti víc než 5000 kč, musíte částku uhradit do konce května. Daň za všechny nemovitosti v Jihočeském kraji se platí na účet číslo 7755-77627231/0710, částku lze také zaslat složenkou z pošty nebo uhradit v hotovosti na pokladnách jakéhokoli územního pracoviště Finančního úřadu pro Jihočeský kraj. Otevřené jsou každý pracovní den od 8 do 11 h a od 12 do 15 h, v Č. Budějovicích bez přerušení od 8 do 15 h.