Fronta neodradila od šance získat čerstvé informace o svém zdravotním stavu například paní Helenu z Českých Budějovic. „O hladinu cholesterolu se velmi zajímám. Před časem mi u lékaře zjistili zvýšené hodnoty, tak se snažím to změnit. V mém případě je ale zvýšená hladina cholesterolu dána také geneticky, rodiče s ním bojovali také. Pochopitelně jsem ale upravila životosprávu, asi nejtěžší bylo vzdát se másla, které mám moc ráda a nahradit ho v jídelníčku margaríny," přiznává usměvavá žena a dodává, že se již dostavil i dílčí úspěch. „Teď jsem zvědavá, jak na tom jsem aktuálně, tak jsem využila možnosti nechat se vyšetřit i mimo běžné návštěvy u lékaře."

Od Marie Tichákové z českobudějovické poradny podpory zdraví a zdravého životního stylu, která včera konzultace v IGY centru poskytovala, si odnesla podobně jako všichni ostatní praktické rady. „Zájem mě určitě nepřekvapil, protože měření cholesterolu jako rizikového faktoru vzniku srdečně cévních onemocnění je vždy pro klienty zajímavá záležitost," komentuje návštěvnost akce Marie Ticháková.

„Setkáváme se tu především se starší generací, která se zajímá o svůj zdravotní stav, ale zastavují se tu i mladší." I ti by si měli podle odbornice na zdravý životní styl hladinu cholesterolu hlídat. „Zvýšený cholesterol je totiž i dědičnou záležitostí, naše tělo si ho i samo vyrábí. Proto určitě i mladá generace zvýšený cholesterol má," nepochybuje. „Samotný cholesterol ale infarkt nebo mrtvici nezpůsobí. Důležité je spolu s cholesterolem sledovat i krevní tlak, cukr v krvi, udržovat si přiměřenou hmotnost, důležitý faktor je i kouření," vyjmenovává další rizikové faktory, které mohou vést k vážným zdravotním problémům. 

Jak velký problém je cholesterol mezi účastníky včerejšího dne pro zdraví, nelze jednoduše odhadnout. „Těžko se dá u výsledků dnes shrnout, zda lidé ve větší míře zvýšený cholesterol mají, protože na měření přišla i řada lidí, kteří berou léky na snížení cholesterolu. V tom případě jsou jejich hodnoty v pořádku, ale je to dáno účinností léků. Najdou se ale samozřejmě i případy, kdy zjistíme vyšší hodnoty," bilancuje Marie Ticháková.