Podle novely živnostenského zákona musí mít všichni prodejci lihovin speciální koncesi. O ni musí nejen hostinští, ale i běžní obchodníci požádat nejpozději do 17. dubna letošního roku.

Na živnostenském úřadě v Českých Budějovicích je kvůli tomu v poslední době rušno. „Chodí kvanta lidí. Toto nařízení se týká nejen hostinských zařízení a obchodů, ale také lékáren a drogerií, protože prodávají líh," řekla vedoucí Obecního živnostenského úřadu českobudějovického magistrátu Zdeňka Jeřábková.

Podle ní si podnikatelé své povinnosti hlídají. K vyřízení koncese jim stačí občanský průkaz a do 17. dubna licenci  získají bez poplatku. To, že získání koncese není nic složitého potvrdil i David Matějíček, provozovatel Café klubu Slavie v Českých Budějovicích. „Hlídáme si to a připravujeme se na tyto věci dopředu, aby nás nic nezaskočilo. Šlo to úplně bez problémů," řekl David Matějíček

V případě licencí na prodej lihovin podnikatelé chápou, že chce stát mít přehled o tom, kdo alkohol nabízí. Kritizují však další nový požadavek státu, a to mít na jednom prodejním místě otevřenou pouze jednu láhev od každého druhu alkoholu. Ve větších restauracích a barech je to podle nich těžko proveditelné.

Jak takovému požadavku dostát, si nedovede představit například majitel Coctail baru Žlutá ponorka v Českých Budějovicích Miroslav Řehoř. „Bude nám to určitě komplikovat práci. Máme deset metrů dlouhý bar, s jednou otevřenou lahví od každého druhu alkoholu to opravdu nezvládneme," říká Miroslav Řehoř. Podle barmanů není možné, aby si obzvlášť při přípravě koktejlů s několika kolegy podávali jedinou láhev.

S novým nařízením už se pokusili vypořádat v českobudějovickém Café klubu Slavie. I jim se však  vznáší nad hlavami otazníky. „Mít otevřenou jen jednu láhev na prodejním místě je sporné i v rámci výkladu zákona," domnívá se provozovatel klubu David Matějíček a vysvětluje, že v zákoně není specifikováno, co přesně je jedno prodejní místo. „Je to opět typický český zákon, kdy záleží na tom, jak si ho bude vykládat úředník, který přijde na kontrolu," kritizuje David Matějíček.

Protože mají na několikametrovém baru dvě pokladny, zřídili tak dvě výdejní místa. „U alkoholů jako je tuzemák a vodky, které mají velký odbyt, musíme mít otevřeny dvě láhve. Čekáme, jak to bude, až přijde první kontrola," dodal David Matějíček.

Novela zákona o lihu tvrdí, že láhve stejného alkoholu mohou na baru s jednou pokladnou být otevřeny až tři, ale jen v případě, že mají jednocestný ventil, který zabraňuje dolévání do láhve. Ten mají však většinou pouze dražší lihoviny.

Prodej alkoholu dozoruje několik státních orgánů. Nad výrobci, distributory a maloobchodním prodejem uzavřených lahví dohlíží Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). „Kontrolujeme rodné listy, přítomnost kolků, správné označení lihovin," uvedl tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

V restauracích dohlíží nad prodejem tvrdého alkoholu Krajská hygienická stanice (KHS). „Kontroly lihu ve spotřebitelském balení provádíme neustále. Ať už jde o kontroly dle kontrolního plánu, kontroly cílené například na základě podnětu, nebo kontroly namátkové," upřesnil František Kotrba z KHS Jihočeského kraje s tím, že sledují primárně tzv. sledovatelnost, která souvisí s povinností provozovatelů restaurací doložit původ lihovin.

Jak František Kotrba ujistil, pracovníci hygieny zatím nenašli u jihočeských hospodských a restauratérů žádné velké nedostatky. „Dá se říci, že provozovatelé stravovacích zařízení se ztotožnili s příslušnou legislativou a v této oblasti skutečně neregistrujeme žádné závažné  závady v oblasti značení a sledovatelnosti původu lihu ve spotřebitelském balení," dodal František Kotrba.

V kontextu novely zákona o povinném označování lihu z roku 2013 sledují pracovníci krajské hygienické stanice i dodržování ustanovení paragrafu 15, týkající se nakládání s neznačeným lihem (viz rámeček vpravo), kam spadají výše zmiňované otevřené lahve alkoholu.

Mnoho kontrol v souvislosti s metanolovou aférou mají za sebou i inspektoři České obchodní inspekce (ČOI). „Všechen pochybný alkohol byl záležitostí severomoravského kraje. V jižních Čechách ho žádní prodejci neměli," řekl Deníku ředitel krajského inspektorátu ČOI v Českých Budějovicích Daniel Adamec. Při kontrolách restaurací ověřují inspektoři ČOI také prodej lihovin, a to zejména jeho původ.