Velkou vlnu solidarity vyvolala tragédie, která před nedávnem postihla rodinu se třemi dětmi z Líbivi u Dřítně. V polovině února zachvátil jejich nově opravený dům požár a přišli tak o veškerý majetek asi za 2,5 milionu korun. Diecézní charita se rozhodla věnovat jim výtěžek letošní Tříkrálové sbírky.

Zástupce ředitelky  charity Roman Tlapák uvedl, že v první fázi příjemci obdrželi trvanlivé potraviny, oblečení a hotovost 10 tisíc korun. Zachránili totiž jen to, co měli na sobě. Přestože měli dům pojištěný, dosud nevědí, kolik jim pojišťovna proplatí. Podle hasičů totiž požár zřejmě způsobila sama majitelka, která nechala v předsíni kbelík s popelem. Vítr žhavé uhlíky rozfoukal na dřevěné obložení a následně chytl celý dům.

„Budeme této rodině cíleně pomáhat i dále. To znamená, že jí už nedáme hotové peníze, ale například proplatíme fakturu za stavební materiál a podobně,“ zdůraznil Roman Tlapák a dodal, že charitu na případ upozornila psycholožka hasičského záchranného sboru Marie Mezníková. Ta potvrdila, že pro lidi zasažené podobnými katastrofami je obecně nejdůležitější to, aby měli s kým svou bolest prožívat. Ti, kteří se jim rozhodnou pomoci, mají svou pomoc nabízet, ne něco vnucovat

„Takový člověk je někdy bezradný a bezmocný. Musí se respektovat jeho prožívání situace, to znamená nevyčítat mu třeba pláč. Důležité je postarat se, aby mohl normálně fungovat,“ popsala psycholožka Mezníková.

Jak Marie Mezníková dále doplnila, pro zasažené je nezbytné i zachování základní lidské důstojnosti. V každém případě by proto u sebe měli mít někoho blízkého, kdo se postará o úplně obyčejné věci, jako je cesta do práce nebo péče o děti či zvířata. „Nejhorší je bezmoc. Je důležité dát tomu čas. V další fázi je dobré, když člověk vnímá solidaritu okolí,“ vysvětlila psycholožka Mezníková.

Vesnička Líbiv spadá pod obecní úřad v Dřítni. Starosta Josef Kudrle řekl, že všechny místní spolky nabídly poškozené rodině materiální výpomoc. Radní navíc schválili poskytnutí finančního daru v řádu několika desítek tisíc korun. Návrh však ještě musejí začátkem tohoto týdne potvrdit zastupitelé. „Je to slušná rodina, která tady žije už dlouho. Mají tři děti, nejmladší ještě chodí do školy. To, co je postihlo, vyvolalo v obci velkou solidaritu. Do pomoci se zapojili jak sportovci, tak i hasiči,“ potvrdil starosta Kudrle a doplnil, že radnice nabídla poškozeným manželům možnost náhradního ubytování do doby, než dům opraví. Ti to však podle starosty s díky odmítli a šli raději bydlet vedle k prarodičům.

Vyjádření dotčené rodiny se Deníku bohužel nepodařilo získat. Z události se totiž ještě zcela nevzpamatovali, a nepřejí si proto její další medializaci. Roman Tlapák z Diecézní charity nicméně nastínil, že  momentálně čekají na vyjádření pojišťovny a následně si nechají udělat projekt na opravu domu. „Až budou mít rozpočet, poskytneme jim další pomoc. Proplatíme jim třeba faktury za písek nebo cihly,“ oznámil Tlapák a dodal, že peníze ze sbírky pomohou i dalším potřebným. Část například poputuje na humanitární pomoc v Bělorusku, Bulharsku či  Zimbabwe. Podle ředitelky charity Michaely Čermákové však většina výtěžku zůstane na jihu Čech.

„Téměř dvě třetiny připadnou na zlepšení života seniorů, protože letošek je Rokem aktivního stáří,“ řekla Čermáková s tím, že z výnosu sbírky se zaplatí například i letní tábor pro děti ze sociálně slabých rodin, mobilní hospicová péče nebo pomoc matkám v nouzi.