Pozorným pohledům zvědavců neuniknou pohádkové bytosti - vodníci či bílá paní, ale ani světské výjevy jako posprejované vagóny, rozjaření hosté v hospodě, utopenec v požární nádrži, čůrající traktorista či lehká děva u silnice.  To vše je dílem party chlapů, členů českobudějovického Klubu železničních modelářů, kteří se pravidelně scházejí ve své klubovně a v kroužku pro děti vychovávají mladé modeláře. Mnozí tak k nadšení pro modely železnic přivedli své syny či vnuky.

Ani oni se ale nad kolejišti mnohdy necítí na svůj skutečný věk. „Zůstává v nás něco z malých kluků. Každý modelář je svým koníčkem trochu posedlý," směje se člen klubu Vojtěch Bušek. Zároveň ale zdůrazňuje, že byť jemu i jeho kamarádům krásný koníček zabere spoustu času, stále ho ještě dokáží dělit mezi pracovní povinnosti své blízké i jiné zájmy. 

„Každý má své zaměstnání, rodinu, ale i když se v klubu kolikrát sejdeme i třikrát, čtyřikrát v týdnu, najdeme si čas i na ostatní záliby  nebo třeba práci na zahradě.  Nechodíme ale třeba do hospody a moc se ani nedíváme na televizi. Tu jsme si sice pořídili do klubovny, ale spíš ji posloucháme, oči potřebujeme na práci na modelech," směje se Vojtěch Bušek.

Při společných setkáních  modeláři jednak neustále vylepšují klubové kolejiště,  jednak věnují dětem. „Je nás šestnáct dospělých a třináct dětí. Ty mají pravidelně ve středu modelářský kroužek, staví tam své vlastní kolejiště, kde se střídají všechny čtyři roční období," vyzdvihuje práci modelářského potěru.

Českobudějovičtí železniční modeláři.

K pokladům budějovických železničních modelářů patří ale i sbírka reálných exponátů, které souvisejí se železnicí. „Jsou to například různá návěstidla, informační systémy, ty tu také renovujeme. také pracujeme na zprovoznění parní lokomotivy. Daroval nám ji před časem neznámý pán, je to údajně hračka z roku 1916," chlubí se Vojtěch Bušek raritou, kterou by spolu s kolegy rád uvedl do funkčního stavu.

Musíme vyrobit kola, dvě z nich mašině chybí, aby opravdu jezdila na páru, bude třeba upravit válec," naznačuje budoucnost nevšedního daru. Není ale jediný, stává se, že lidé modelářům přinesou například poklady s železniční tématikou z půdy nebo předměty, které zdědí. „Za všechny tyto dary jsme vždy vděční," shodují se členové klubu.

Vše pak může být součástí úchvatných scenérií, které modeláři dávají dohromady. „Pochopitelně nás těší, když to, co dlouhou dobu dáváme dohromady, funguje, ale největší radost máme asi z toho, že se to líbí ostatním," vysvětluje Vojtěch Bušek.

Obdivovat výsledky práce  modelářů mohou několikrát do roka všichni zájemci při tradičních výstavách. Hned dvě z nich se uskuteční v klubovně v areálu autoservisu Pronto na Lidické třídě ještě do konce roku. Vláčky budou k vidění o víkendu 22. a 23. listopadu, podívat se na ně budete moci také 27. a 28. prosince. Otevřeno bude vždy od 10 do 17 hodin. O sobotách  mezi 17. a 19. hodinou se uskuteční večerní prohlídky, kdy se rozsvítí miniaturní pouliční lampy, okna domů i vagonů či reflektory lokomotiv.

Čeká na vás celkem přes 400 metrů kolejí a 50 vlakových souprav na šesti kolejištích, ozvučené soupravy, kolejiště pro děti, stovky vystavených modelů, desítky předmětů souvisejících se skutečnou železnicí a opět některé novinky jako například kolejiště s nikdy nerealizovanou stanicí Cetviny a model tunelu Adria, oboje vytvořené pro Regionální muzeum v Českém Krumlově pro Zemskou výstavu 2013.